niedziela, 18 września 2016

Sok z własnych winogron

Dziś proponuję zrobienie własnego soku. W tym roku winogron obrodził nam obficie, i nie byliśmy w stanie go skonsumować. W rezultacie zerwałam wszystkie kiście i zastanawiałam się na co go przerobię. Najpierw go zważyłam i postanowiłam że przerobię go na sok. Będzie w sam raz do herbaty w zimie.




Składniki:

2 kilogramy winogron
1 szklanka wody
70 dag cukru

Wykonanie:

Potrzebny nam będzie garnek do gotowania na parze, a więc na dno wlewamy wodę układamy naczynie do gotowania na parze, wkładamy winogron i przykrywamy. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy w górnym naczyniu pozostaną same skórki i pestki, wówczas zlewamy i cedzimy sok, dodajemy cukier i wrzący przelewamy do czystych butelek. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem d wystygnięcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz