piątek, 30 maja 2014

Rolada boczkowa

Od czasu do czasu lubię przygotować jakąś domową wędlinę do kanapek. Jakiś czas temu kupiłam spory płat surowego boczku, przyprawiłam go według własnego smaku, a następnie upiekłam.








Składniki:

1,5 - 2 kg surowego boczku
4 łyżki oliwy
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
sól
pieprz
dratwa do związania

Wykonanie:

Boczek bez skóry myjemy, a następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Marynatą nacieramy boczek, rolujemy i mocno obwiązujemy dratwą. Wkładamy do pojemnika i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Następnie wkładamy do blaszki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy ok. 2 godzin w 180 st.C. Kroimy gdy wędlina jest całkiem zimna.

Smacznego!


Domowy Wyrób

czwartek, 29 maja 2014

Tort z serkiem mascarpone

Jak ten czas szybko leci nim się obejrzałam a już minęły ósme urodziny mojej córci. Z tejże okazji przygotowałam pyszny tort niespodziankę. Córcia była z niego bardzo dumna. Znikną błyskawicznie i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju.







Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i upiec w piekarniku w 180 st. C.

Masa śmietanowo-serowa

1/2 litra śmietany kremówki
50 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać ser oraz cukier i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

Wkładka z galaretki:

2 galaretki fioletowe
2 galaretki turkusowe

Wykonanie:

Galaretki fioletowe rozpuścić w 1/2 litra wody. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i i przełożyć do niej tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aby galaretka całkowicie zastygła. Drugą galaretkę przygotować w ten sam sposób i przełożyć na zastygniętą wcześniej galaretkę. Pozostawić do zastygnięcia. Oczywiście można użyć innych ulubionych galaretek.

Dodatkowo:

truskawki do dekoracji

Przełożenie tortu:

Upieczony wcześniej biszkopt przeciąć na dwa blaty. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu śmietanowo-serowego, przyłożyć krążkiem z galaretek. Następnie wyłożyć kolejną część kremu i przykry drugą połową biszkopta. Pozostawionym kremem cienko posmarować wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego udekorować górę i boki tortu. Na brzegu ułożyć truskawki.

Smacznego!



środa, 28 maja 2014

Piramida limonkowa

 Ponieważ dostałam zbyt dużą ilość limonek postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Przepis zaczerpnięty od Ewy Wachowicz. Lekkie, orzeźwiające po prostu pyszne.










Składniki biszkoptu:

8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z solą, a następnie utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka oraz olej. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia 21x32 i upiec. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa limonkowa:

40 dag masła
1 szklanka cukru
4 jajka
skórka otarta z 3 limonek
sok z limonek
1 kieliszek spirytusu
filety z limonki do dekoracji

 Wykonanie:

Jajka z cukrem ubić na parze - do momentu, aż zgęstnieją i stracą surowość (ok. 30 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać skórkę otartą z limonek i limonkowy sok. Zostawić do wystudzenia.
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć na puch i porcjami dodać zimne jajka. Gdy masy się połączą, dolać spirytus.

Poncz:

½ szklanki limoncello
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:

Biszkopty naponoczować likierem cytrynowym ze spirytusem (w wersji bezalkoholowej można dać herbatę z cukrem i sokiem z cytryny). Na biszkoptach rozłożyć połowę masy, wyrównać. Z pierwszego blatu ciasta odciąć 15 cm pasek ( on będzie stanowił podstawę, natomiast pozostały 6 cm będzie na samej górze). Drugi biszkopt przeciąć na dwa paski 13  i 9 cm. Złożyć piramidę - na najszerszym pasie ciasta ułożyć kolejne. Budowlę posmarować ze wszystkich stron masą, udekorować za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć filety z limonki.

Smacznego!






poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka z serem mozzarella

Dziś taka lekka, wiosenna sałatka. Zdrowa i pożywna a dodatek oliwy sprawia że jest także dietetyczna. Polecam do wypróbowania.







Składniki:

2 ogórki węże
4-6 pomidorów
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
20 dag sera mozzarella
sól
pieprz
sos winegret francuski
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki. Pomidory nacinamy i przelewamy wrzątkiem, a następnie pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Ogórki, pomidory, ananasa oraz ser kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do reszty składników. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, łączymy z sałatką. Doprawiamy sola oraz pieprzem.

Smacznego!


Dania dla urody

niedziela, 18 maja 2014

Mleczna kanapka

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj, jednak ciasto ciemne zastąpiłam biszkoptem kakaowym, uznałam że tak będzie lepiej.. Ciasto jest bardzo pyszne i córka się nim zajadała.






Biszkopt ciemny

6 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Wylewamy na blaszkę 23x28 wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy. Po upieczeniu przecinamy na dwa blaty.

Masa mleczna

1/2 szklanki cukru
1/2 litra śmietany 36% lub 30%
200 ml mleka 3,2 %
30 dag mleka w proszku

Wykonanie:

Ze śmietanki, cukru, 200 ml mleka i 30 dag mleka w proszku miksujemy masę śmietankowo-mleczną , którą rozsmarowujemy na jednej części ciasta i przykrywamy drugą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny po czym kroimy w kawałeczki. Polewamy polewą.

Smacznego!

piątek, 9 maja 2014

Placek z makiem i brzoskwiniami

Na półce dwie puszki brzoskwiń, na których kończył się termin ważności, więc poszukiwanie pysznego ciasta z dodatkiem brzoskwiń. Przepis znaleziony tutaj. Ponieważ była to wersja na keksówkę ja każdy placek upiekłam oddzielnie zachowując tę samą proporcję. Jednak do środkowego biszkoptu dodałam kokosu, aby urozmaicić smak.










Biszkopt makowy:

4 jajka
8 dag cukru
4 dag suchego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wraz z makiem delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciast wykonać dwukrotnie. Upiec na jednakowych blaszkach.

Trzeci biszkopt z dodatkiem kokosu


15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, i nie przerywając ubijania dodać żółtka a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec na takiej samej blaszce co poprzednie biszkopty.

Masa brzoskwiniowa:

2 puszki brzoskwiń
3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Wykonanie:

Brzoskwinie pokroić w kostkę, odlać 1 szklankę zalewy z brzoskwiń i rozmieszać w niej budynie. Pozostałą zalewę wraz z brzoskwiniami zagotować i wlać rozmieszany budyń.


Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej a 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Śmietanę w raz z serkiem i cukrem ubić, dodać rozpuszczoną chłodnążelatynę i wszystko dobrze rozmieszać.

Przełożenie ciasta:

1 biszkopt makowy
2 masa brzoskwiniowa
3 masa śmietankowa
3 biszkopt makaowo-kokosowy
4 masa brzoskwiniowa
5 masa śmietankowa
6 biszkopt makowy

Smacznego!

czwartek, 8 maja 2014

Kostka Alpejska

To ciast ze względu na beziki, które wchodzą w skład masy, jest dosyć słodkie. Ale ja takie lubię najbardziej.








Biszkopt ciemny:

9 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać z masa jajeczną.

Masa krówkowa:

1 puszka masy krówkowej
20 dag masła
2 łyżki mocnej kawy
40 dag białych bezików

Wykonanie:

Masło spienić, a następnie po woli dodawać masę krówkową. Na końcu dodać rozpuszczoną kawę.

Masa śmietanowa:

800 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem, gdy ubita dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklanki wody.

 Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych lub dżemu kwaskowego

Przełożenie ciasta:

Biszkopt
powidło śliwkowe
masa krówkowa
beziki
masa śmietanowa
biszkopt

środa, 7 maja 2014

Sałatka z zupek chińskich" pięć smaków"

Przepis na tą sałatkę znalazłam tutaj. I choć podchodziłam do niej sceptycznie to postanowiłam ją wypróbować. Okazała się bardzo smaczna i zachęcam do jej wypróbowania.







Składniki:

30 dag piersi z kurczaka
4 łyżki przyprawy do chińszczyzny
4 łyżki oleju rzepakowego
250 gr mrożonej marchewki z groszkiem
1 por( biała część)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
2 zupki chińskie:pięć smaków"
6 łyżek majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Filety pokroić, posypać przyprawą, polać 2 łyżkami oleju i odstawić na 1 godzinę. Marchew z groszkiem ugotować.  Pora pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Na reszcie oleju usmażyć mięso. Makaron pokruszyć, dodać przyprawy z torebek i resztę składników. Zalać sosem wymieszać i zostawić na minimum 2 godziny żeby makaron zmiękł.

Smacznego!







wtorek, 6 maja 2014

Ciasto z nutellą i brzoskwiniami

Kolorowe puszyste i do tego owocowe. Nic dodać nic ująć, nic tylko piec i zajadać. A przepis znaleziony tutaj.





Składniki na biszkopt:

6 jaj

6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.


Składniki na masę budyniową:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 łyżki cukru
500 ml mleka
200 g masła lub margaryny

Wykonanie:

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać rozrobione budynie, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.

Składniki na warstwę brzoskwiniową:

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie:

Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.


Składniki na warstwę z Nutellą:

400 g Nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
1 andrut

Wykonanie:

Nutellę podgrzać na parze, wkruszyć andruta, wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wyłożyć pozostały krem budyniowy.


Składniki na warstwę śmietanową:

350 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )
galaretka truskawkowa
opakowanie okrągłych biszkoptów
starta czekolada do posypania

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. następnie miksując, wlewać tężejącą galaretkę.
Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.

Smacznego!

poniedziałek, 5 maja 2014

Sałatka z chipsami

Przepis na tą sałatkę dostałam od siostry, a ona od znajomej. I chociaż staram się nie kupować fast-foodów to na tą sałatkę się skusiłam. Jest bardzo pyszna zachęcam do wypróbowania.







Składniki i kolejność ich ułożenia:

1 podwójny filet z kurczaka usmażony z przyprawą kebab-gyros
30 dag pieczarek usmażonych z 1 cebulą
sól
pieprz
5 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
1 puszka kukurydzy
warstwa majonezu
1 puszka fasoli czerwonej
2 pomidory pokrojone w kostkę
warstwa posiekanej kapusty pekińskiej
warstwa majonezu
starty żółty ser
pokruszone chipsy

Smacznego!

niedziela, 4 maja 2014

Botwinka

Jedną z moich wiosennych zup jest botwinka.  Niestety botwinka jeszcze kupna, ale zupa wyszła pyszna.







Składniki:

1 duży pęczek botwiny
2-3 ziemniaki
1-2 marchewki
2 łyżki masła
wegeta
1 szklanka słodkiej śmietany 18%

Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zmiękną dodajemy opłukaną i pokrojoną botwinkę oraz masło.. Całość gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy wegetą i zabielamy śmietaną.

Smacznego!

sobota, 3 maja 2014

Mniszek a-la miód

Dziś dorzucam przepis na domowy miód z mniszka lekarskiego. Zastosowanie ma różne, a to do herbaty na przeziębienie, a to do ciasta. Więc kiedy kwitnie mlecz zbieram go w słoneczny dzień i robię sobie domowy miodek.







A oto składniki potrzebne do wykonania domowego miodu:

400 kwiatów mniszka lekarskiego
3 szklanki wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru

Wykonanie:

Wodę zagotować wraz z kwiatami i kwaskiem cytrynowym. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie z kwiatów wydusić płyn. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Do płynu dodać 1,5 kg cukru i całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godziny. Następnie płynny gorący miód przelać do małych wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!



Domowy Wyrób

Naleśniki z kurczakiem

Dziś pyszne naleśniki z kurczakiem, szynką, zielonym pesto i serem żółtym. Tak przygotowane mięso smakuje wybornie. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Zachęcam do wypróbowania.








Ciasto na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki rozcieńczonego
wodą mleka { w porcji pół na pół }
2 jaja
1 łyżeczka oliwy
sól do smaku

Wykonanie:

Z wymienionych składników przygotować ciasto i usmażyć cienkie naleśniki.

Nadzienie:

2 filety z kurczaka
4 plasterki szynki
8 plasterków twardego
sera żółtego
1 mały słoiczek
zielonego pesto
2 jaja
bułka tarta
masło klarowane

Wykonanie:

Filety przekroić wzdłuż na 2 części , doprawić i usmażyć na maśle. Wierzch każdego naleśnika cienko posmarować pesto i układać składniki wg kolejności: plasterek sera żółtego, mięso z kurczaka, pesto, plasterek szynki, plasterek sera. Naleśniki złożyć w kopertę, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!