sobota, 26 kwietnia 2014

Ciasto Filozofa siostry Anastazji

A oto jedno z ciast jakie gościło na naszym stole. Przeważnie na stołach świątecznych goszczą mazurki, ale ja jakoś za nimi nie przepadam. Zdecydowanie wolę ciasta złożone, z dodatkiem jabłek lub innych owoców.




Biszkopt jasny

4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i upiec.


Ciasto makowe:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i inne składniki, na końcu dodać pianę. Ciast podzielić na dwie części.

Ciasto kokosowe:

4 białka
25 dag cukru pudru
25 dag kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Połowę ciasta makowego wyłożyć na blachę, przykryć ciastem kokosowym. Wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.


Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona


Wykonanie:

Masło rozgrzać dodać jabłka , cukier, na końcu suchą galaretkę.


Masa budyniowa:

1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
1 kostka masła

Wykonanie:


Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić  a następnie utrzeć z kostką masła

Przełożenie ciasta:

ciasto makowo-kokosowe - masa- jabłka- masa- biszkopt- polewa

piątek, 25 kwietnia 2014

Sałatka chrzanowa

Święta Wielkanocne zawsze pachną święconką, połączoną z zapachem chrzanu. I nie wyobrażam sobie jego brak. W tym roku gościła na naszym stole sałatka chrzanowa według przepisu siostry Anastazji.





Składniki:

2 piersi z kurczaka
5 jaj
30 dag żółtego sera
1 słoik kukurydzy
1 mały słoik cebulki marynowanej
1 mały słoik chrzanu
1 mały słoik majonezu
1 mały jogurt naturalny
szczypiorek
sól
pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę przyprawić, poddusić do miękkości. Wystudzić. Jaja ugotować i wraz z serem pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki. Chrzan wymieszać z majonezem i jogurtem. Zalać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Wierzch sałatki przybrać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

czwartek, 24 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Dziś zaległy wpis, miał być przed świętami, ale jakoś tak wyszło że nie zdążyłam go opublikować. Ale babki cytrynowe można upiec nie tylko na święta.










Składniki:

1 margaryna
2 3/4 szklanki mąki tortowej
1 1/4 szklanki cukru pudru
5 jaj
1 mały proszek do pieczenia
3-4 łyżki soku z cytryny i skórka z niej otarta

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem, margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, oraz dodawać stopniowo mąkę, nie przerywając ucierania. Dodać sok i skórkę z cytryny. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, przełożyć ciasto. Piec 1 godz. w 180 st.C


Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja IV Babki i babeczki

środa, 23 kwietnia 2014

Roladki ze szpinakiem

Witam was kochani, niestety już po świętach. Na świątecznym stole gościły u nas roladki z nadzieniem szpinakowym. Zdecydowałam się na takie nadzienie bo jest bogate w żelazo, a przede wszystkim pyszne. Zachęcam do wypróbowania.




Składniki:

filety z piersi kurczaka lub indyka

Wykonanie:

Mięso podzielić na kawałki, z których będzie można zawijać roladki. Rozbić, posypać vegetą.

Nadzienie szpinakowe:

paczka mrożonego szpinaku
pół opakowania sera feta
kilka ząbków czosnku
pieprz
sól
vegeta
łyżka masła

Wykonanie:

Rozmrozić szpinak, podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać do smaku sól, pieprz, czosnek. Na końcu duszenia dodać pokruszoną fetę. Gdy feta się rozpuści, zdjąć szpinak z ognia i przestudzić. Na filety nakładać nadzienie i uformować w roladki. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową i gotować na parze ok. 20 min. lub panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu.

Smacznego!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto miętus

Ciasto miętus, podejście drugie. Jakoś tak mi posmakowało ciasto z kremem miętowym, że zrobiłam je po raz drugi. Tutaj znalazłam nieco inny przepis i też postanowiłam go wypróbować. Polecam szczególnie dla miłośników mięty. Pyszny i orzeźwiający.





Składniki na biszkopt kakaowy:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (21x32 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.

Składniki na masę miętową:

30 dag miętowych landrynek
1/2 szklanki wody
2 budynie śmietankowy
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
30 dag masła

Wykonanie:

Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.
W 1 szklance mleka rozrobić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.

Składniki na masę śmietanową:

2 galaretka agrestowe
2 kubki śmietany kremówki po 330 ml
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w około 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatkowo:

herbatniki
starta, gorzka czekolada

Przełożenie ciasta:

Na biszkopcie rozsmarować masę miętową.
Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników, przykryć masą śmietanową. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

piątek, 11 kwietnia 2014

Pychotka

To ciasto już samą nazwą, kusi nasze kubki smakowe. Pyszne kruche ciasta  przełożone powidłem i pyszną słodziutką bezą. Zaletą tego ciasta jest również to,że nie jest skomplikowane i raczej każdy może sobie upiec domowe ciasto.








Składniki:

40 dag  mąki pszennej
1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
10 dag cukru pudru
200 g masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 jajka
1-2 małe słoiczki powideł

Wykonanie:

Margarynę,żółtka, mąkę z proszkiem, amoniakiem i śmietanę zarobić na kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki. Białka ubić z cukrem na pianę, oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temperaturze 200 st. C 30 minut.


Masa budyniowa: 

2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
20 dag cukru pudru
25 dag masła

Wykonanie:

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego!

czwartek, 10 kwietnia 2014

Kaczuszki jajka faszerowane

Na świąteczny stół proponuję jajka faszerowane w formie kaczuszek. Takie jajka zafascynowały nawet moją córkę, która za jajkami nie przepada.Przepis zaczerpnięty tutaj






Składniki:

4 jajka
3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego
sól
biały pieprz
curry
do dekoracji:
ziarna pieprzu
 marchew


Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Odcinamy wierzch i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem. Do żółtek dodajemy serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu i dziobek z marchewki.

Smacznego!





Jajka na Wielkanoc Lekka WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajeczna przekąska z ciasta francuskiego

Przepis na tą szybką i pyszną przekąskę znalazłam tutaj.
Bardzo lubię ciasto francuskie i zawsze mam jego zapas, ponieważ można go wykorzystać nie tylko na słodko. Taka przekąska na pewno szybko zniknie ze stołu.







Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
8 jajek
Łyżka ostrej musztardy
3 łyżki domowego majonezu
sól
pieprz
1 jajko do smarowania,
suszona bazylia do posypania

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki około 0,4 cm. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki lub literatki wycinamy koła. Wielkość kół zależy od sernicy przekroju jajek które posiadamy. Średnica ciasta powinna być nieco większa od średnicy jajka.
Wycięte krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią. Na tak przygotowanych układamy plasterki jajek. Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy. Dekorujemy majonezowymi kleksikami. Do majonezu dokładamy musztardę. Ubijamy razem. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.


Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja IV

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Śmietanowiec z galaretkami

Moja córka bardzo chciała kolorowe ciasto, które zobaczyła w cukierni. Wspólnymi siłami zrobiłyśmy podobne. Bardzo jej smakowało.








Składniki na biszkopt:


4 jaja
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Ciągle ubijając dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do ubitej masy jajecznej. Ciast wylać do wyścielonej papierem do pieczenia 23x28 i upiec.



Warstwa śmietanowa:

4 śnieżki
900 ml zimnego mleka
8 łyżeczek żelatyny
3 różnokolorowe galaretki

Wykonanie:

Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance wody i pozostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić do spęcznienia, a następnie podgrzewać, aby żelatyna się rozpuściła. Resztę mleka wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić na sztywno. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Do ubitej śmietany wmieszać pokrojone galaretki, a następnie wyłożyć na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.

Dodatkowo:

2 galaretki jednakowego koloru rozpuścić w 3 szklankach wody

Tężejącą galaretkę wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową.


środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto cytrynowe

Na świątecznym stole zagościć może ciasto cytrynowe, pyszne i orzeźwiające. Ja zrobiłam z niego tort, dla miłośnika piłki nożnej i uwielbiającego cytryny.









Składniki:

Ciasto:

10 jajek
1,5  szklanki cukru
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta razem z proszkiem.
Blaszkę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto włożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30-40 minut w temperaturze 180 °C



Krem cytrynowy:

2 szklanki mleka
1 1/4 szklanki cukru
370 g miękkiego masła
1/2 szklanki soku z cytryny
4 jajka
4 łyżki maki pszennej
5 łyżek maki ziemniaczanej
skórka starta z dwóch cytryn

Wykonanie:



Szklankę mleka zagotować z cukrem.

Pozostałe mleko zmiksować z mąkami, jajkami i skórką z cytryny. 
Mleko z jajkami wlać do wrzącego mleka.
Mieszać, gotując na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostudzenia. 
Do budyniu dodawać stopniowo sok z cytryny, miksując.
Masło ubić. Stopniowo dodawać budyń, miksując.
Masę odstawić do lodówki, do lekkiego stężenia.



Przełożenie ciasta:


Wystudzone ciasto przekroić na 3 płaty.
Płaty biszkoptowe nasączyć 3/4 szklanki mieszanki: wody z sokiem z cytryny i ewentualnie wódką.
Przełożyć masą. Dowolnie udekorować

 


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki