czwartek, 30 stycznia 2014

Wafel z masą kokosową

Wafel to ulubiony smak dzieciństwa. Najczęściej był on z masą owocową lub po prostu ugotowanym mlekiem z cukrem na tzw krówkę. Dziś jednak przedstawiam pomysł na wafla z masa kokosową. Jest pyszny.








Składniki:

4 szt wafla
1 duża paczka podłużnych biszkoptów
1 słoik powideł śliwkowych
Masa:
15 dag drobnego kokosu
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru pudru
2 kostki masła lub margaryny
Wykonanie:

Mleko zagotować i zaparzyć nim kokos. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając zaparzony kokos.
Pierwszy wafel posmarować powidłem przykryć drugim. Na wafle wyłożyć połowę masy kokosowej. Na masie ułożyć biszkopty i rozłożyć drugą część masy, przykryć trzecim waflem. Następnie wafel posmarować powidłem i przyłożyć czwartym waflem.

Smacznego!



środa, 29 stycznia 2014

Domowa wędlina na kanapki

Kilka dni temu postanowiłam zrobić domowy dodatek do kanapek. A że miałam w zanadrzu ładny kawałek łopatki, natarłam go przyprawami i odstawiłam na całą noc. Następnego dnia upiekłam w rękawie do pieczenia. Powstała pyszna wędlina do chleba.








Potrzebne składniki:

1 kg łopatki
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki przyprawy Knorr do mięs

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą nacieramy mięso. Wkładamy do pojemnika zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy do rękawa, zamykamy i pieczemy ok. 1 godz w 180 st. C.

Smacznego!




Domowy Wyrób

wtorek, 28 stycznia 2014

Sernik z kokosem siostry Anastazji

Na moim blogu są już różne serniki, ale z kokosem jeszcze nie ma. Ten sernik najbardziej lubię, ponieważ na wierzchu jest pokryty pierzynką kokosową, którą wręcz uwielbiam.













 Ciasto:

30 dag mąki
10 dag cukru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 żółtka
1 całe jajo
2 łyżeczki proszku

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć nim dno i boki blaszki.

Składniki na masę serową:

1 kilogram białego sera
1 szklanka cukru
2 jaja
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 niepełne szklanki mleka

Wykonanie:

Ser zmielić 3 razy, aby nie były wyczuwalne gródki. Jaja oraz żółtka ubić z cukrem, dodać ser oraz resztę składników, zmiksować. Wylać na blaszkę wcześniej wylepioną ciastem i piec ok 45 minut w 180 st. C.

Kokosowa pierzynka:

6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag kokosu

Wykonanie:

Biała ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, a następnie dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na podpieczony sernik i zapiec na złoty kolor.

Smacznego!




poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ciasto Carycy

To ciasto bardzo mi się spodobało, dla tego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, ponieważ ciast okazało się bardzo smaczne.







Składniki na ciasto jasne:

6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Składniki na ciasto ciemne:

6 żółtek

2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.
Blaszkę 33x23 cm , wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Składniki na krem budyniowy:

1 i 3/4 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
kostka masła

Wykonanie:

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Dodatkowo:

2 galaretki zielone
opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g )
polewa czekoladowa
posiekane orzechy do posypania

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Do na sączenia biszkoptów:

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić.

Przełożenie ciasta:

Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.


Smacznego!


Kawa... i co i dalej?

sobota, 25 stycznia 2014

Bułeczki gąsieniczki

Do upieczenia pysznych bułeczek gąsieniczek wykorzystałam przepis pani Anety Dobrzańskiej-Gotowiec z Lublina. Wyszły rewelacyjne, wszystkim bardzo smakowały.









    Składniki na ciasto:

    30 dag mąki
    1,6 dag drożdży
    1 szklanka  mleka
    1 łyżeczka soli
    2 płaskie łyżki cukru
    3 łyżki oleju

    Nadzienie:

    8 parówek

    Do posmarowania:

    1 jajko
    1 łyżka mleka
    oregano
    ser parmezan

    Wykonanie:


    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier, wmieszać drożdże. Dodać mleko i olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę (umieścić w misce), przykryć ręcznikiem i pozostawić do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków.I rozwałkować na prostokątne placki. Na każdym placku położyć parówkę (obraną z folii). Dokładnie zlepić brzegi, dociskając parówkę.
Ponacinać  w poprzek na 8 części, nie przecinając do końca . Dolny brzeg wykręcamy w lewo o 90 stopni, następny - w prawo itd. Powtarzać czynność aż do ostatniego kawałka. W rezultacie powstaje „gąsieniczka“.
Odłożyć bułeczki w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki posmarować jajkiem z mlekiem i posypać oregano oraz serem. Piec ok. 20 minut do złocistego koloru.

Smacznego!

piątek, 24 stycznia 2014

Łopatka pieczona po staropolsku

Jak zwykle co wieczór zastanawiałam się co przygotuję na jutrzejszy obiad. A ponieważ dni są coraz zimniejsze, z chęcią zajadamy gorące posiłki W przypływie impulsu, wyciągnęłam kawałek łopatki, zamarynowałam ja przez całą noc, a następnie upiekłam. Tak powstała pyszna pieczeń na zimowy obiad.







Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 marynata po staropolsku
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Zamarznięte mięso należy rozmrozić opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę wymieszać z olejem i natrzeć nią mięso. Zamknąć w pojemniku, lub owinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 12 godzin. Po tym czasie mięso włożyć do rękawa upiec ok.1 godziny. Przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć, aby pieczeń się zrumieniła.

Smacznego!



czwartek, 23 stycznia 2014

Pieczone udka w majonezie

Cała moja rodzina lubi drób, przygotowuję go na różne sposoby. Dziś w innej odsłonie, pieczone pod pierzynką majonezową.




Składniki:
4-5 udek z kurczaka
1/2 słoika majonezu
3 łyżki ketchupu
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka


Wykonanie:

Udka umyć, osuszyć a następnie przyprawić solą pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Majonez wymieszać z ketchupem i posmarować nim udka i posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, pod koniec zdjąć folię i zrumienić.

Smacznego!

środa, 22 stycznia 2014

Kremowe rurki w chałwowej masie

Przepis na to pyszne ciasto wzięłam z gazetki Ciasta na stół, którą jakiś czas temu kupiłam. Bardzo spodobał mi się jego wygląd. A ponieważ w skład wchodzą jabłka, które uwielbiam postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się, był wprost przepyszny.












Składniki:

8 jajek
30 dag cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 º C około 30 - 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.


Ciasto na rurki:

25 dag mąki
12,5 dag masła
12,5 dag śmietany
1 żółtko
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (min. 2 godz.) Wyjąć I podsypując mąką, rozwałkować bardzo cieniutko. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 -2 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Gorące ściągać z foremek.

Masa chałwowa:

4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 szklanki mleka
40 dag masła
30 dag chałwy waniliowej

Wykonanie:

3/4 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka oraz mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki. Rurki nadziać masą chałwową.
masa jabłkowa:

2 kg jabłek 
2 galaretki agrestowe
cukier do smaku

Wykonanie:

 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (po obraniu wyszło mi 1,2 kg jabłek) podsmażyć (od momentu jak zacznie pyrkać jakieś 5-10 minut). W razie potrzeby dodać odrobinę wody (u mnie nie była potrzebna) i cukier do smaku. Należy uważać jednak żeby nie przesłodzić bo jabłka powinny być kwaskowate. Gdy jabłka będą podsmażone dodać 2 suche galaretki, dokładnie wymieszać, wystudzić.


Polewa:

1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany

1 łyżka kakao
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wrzątku

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zagotować (dobrze mieszać żeby nie było grudek) dodać rozpuszczoną żelatynę. Przestygniętą polewą smarować place


Przełożenie ciasta:

Połowa biszkopta - cienka warstwa masy chałwowej - połowa jabłek - rurki nadziane masą chałwową - druga część jabłek - cienka warstwa masy chałwowej - druga połowa biszkopta - polewa


Smacznego!

wtorek, 21 stycznia 2014

Kolorowe oczka beziki w masie truskawkowej

Takie ciasto to rozkosz dla podniebienia, a szczególnie zimą. Jeżeli mamy zamrożone truskawki, to możemy przypomnieć sobie minione lato. Krem nie jest jednak łatwy do przygotowania, ponieważ  zimne truskawki dodawane w zbyt dużych proporcjach może się zważyć, jednak w takim przypadku należy krem lekko podgrzać i ponownie miksować.








Biszkopt:

8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z kakao.
Skropić olejem, wymieszać.Upiec w temp. 180, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa:

30 dag truskawek mrożonych
25 dag masła
3 żółtka
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 op. małych bezów -20 dag

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę ok. 15 min. wystudzić. Masło zmiksować, dodać zmiażdżone truskawki oraz masę jajeczną (uwaga! temperatura może się zważyć)
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć 1/2 kremu, nałożyć małe beziki i wyłożyć drugą połowę kremu, przycisnąć drugą połową biszkoptu. Wykończyć polewą.
 
Smacznego!

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Naleśniki lub krokiety z farszem z jajek

Robiłam już kilka wersji naleśników. Wszystkie bardzo nam smakują. W moich zbiorach chomikowałam przepis na naleśniki z farszem jajecznym. Dziś je w końcu wypróbowałam. Farsz jest pyszny, ale troszkę mdły, dlatego należy je dobrze doprawić. Postanowiłam je obtoczyć w panierce i podać jako krokiety. Były pyszne.





Ciasto:

1,5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1-2 jajka
3 łyżki oleju
 szczypta soli
szczypta cukru


Wykonanie:

Z podanych składników przygotować ciasto. Odstawić na chwilę, a w tym czasie przygotować farsz.

Składniki na farsz:

5 jaj
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować, obrać i posiekać. Na stopiony tłuszcz dać mąkę, rozprowadzić mlekiem. Gdy zacznie gęstnieć dodać jajka i szczypiorek. Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulonik, lub panierować w jajku i bułce.

Smacznego!

Naleśniki w każdej postaci

sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka z zupką chińską

Robiłam już różne sałatki ale z dodatkiem tak zwanym fast-foodem jeszcze nie robiłam. Szczerze nie myślałam że może być taka dobra. Makaron wchłania nadmiar sosu, co sprawia że sałatka wygląda dobrze i nie podbiega wodą. Choć uważam że fast-food nie jest zdrowy, to jednak sałatka była pyszna i zjedzona raz na jakiś czas nikomu nie powinna zaszkodzić.





Składniki:

1-2 zupki chińskie Vifon
1 średnia kapusta pekińska (zielona część)
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
30 dag kiełbasy podsuszanej
mały słoiczek pieczarek
5 ogórków konserwowych
majonez, śmietana

Wykonanie:

Na majonezie i śmietanie rozpuścić sosy z zupki chińskiej.Suchy makaron dać do miski i pokruszyć- nie gotować! Składniki pokroić w kostkę, zalać sosem, zostawić na 1 godzinę do spęcznienia makaronu.

Smacznego!

piątek, 17 stycznia 2014

Zupa serowa z groszkiem i kulkami mięsnymi

Dziś chcę was namówić do przygotowania pysznej zupy serowej. Robi się ją błyskawicznie. Zaletą jest również to że jest bardzo syta.




Składniki:

2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
4 serki topione kremowe
1 szklanka mleka
ok 2 litry bulionu
40 dag zielonego groszku
30 dag mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć, ale nie rumienić. Rozprowadzić mlekiem oraz bulionem. Dodać groszek oraz rozdrobnione serki. Mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Mięso przyprawiamy i robimy małe kulki, podsmażamy lub wrzucamy do zupy i gotujemy razem ok. 15 minut.

Smacznego!



czwartek, 16 stycznia 2014

Naleśniki na pikantnie z mięsem mielonym, pieczarkami

Bardzo lubię naleśniki na słodko. Ale po świętach mam dość słodkości, więc tym razem przygotowałam je inaczej. Pyszny mięsny farsz sprawia że są one naprawdę sycące i pożywne.






Ciasto:

1 1/3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki stopionej margaryny

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować ciasto, odstawić do odpoczęcia, a następnie usmażyć cienkie placki.

Farsz:

30 dag mięsa mielonego
15 dag pieczarek
2-3 pomidory bez skórki
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 łyżki oleju
ostra papryka
sól
pieprz

Wykonanie:

Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso, dodać grzyby i cebulę. Pomidory drobno pokroić i dodać do mięsa. Kukurydzę osączyć i wymieszać z farszem, doprawić solą, pieprzem oraz papryką.

Sos:

10 dag sera żółtego
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

Cebulę pokroić i zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć mąką i zasmażyć, podlać rosołem i mlekiem. Część sera zetrzeć i dodać do sosu. Naleśniki posmarować farszem, złożyć. Ułożyć na blaszce, polać sosem i zapiec. Na końcu posypać resztą sera i natką.

Smacznego!

Naleśniki w każdej postaci

środa, 15 stycznia 2014

Migdałowiec

Na niedzielne zimne popołudnie przygotowałam szybkie ciasto. Szybkie bo bez pieczenia, a zamiast pieczonych blatów układa się krakersy. Dzięki ich słoności ciasto nie jest bardzo słodkie, chociaż jedna warstwa zawiera masę krówkową, (u mnie o smaku kawowym). A przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji.






Składniki:

2 duże paczki krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
25 dag masła
1/2 litra śmietany 30 %
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka masy krówkowej o smaku kawowym

Wykonanie:

Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Dla przyśpieszenia można użyć gotowej masy krówkowej, u mnie o smaku kawowym. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Ciągle mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z dodatkiem cukru, ja dodałam 1 łyżkę) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
masa krówkowa
krakersy
bita śmietana
Wierzch posypać płatkami migdałowymi

Smacznego!



Kawa... i co i dalej?Ciasta bez pieczenia

wtorek, 14 stycznia 2014

Pejzaż

Najpierw brak czasu, a później choroba, wszystko to sprawiło że zaniedbałam pisanie. Dziś też jeszcze nie czuję się najlepiej, jednak już mogę być z wami. Postanowiłam dodać ciasto, które piekłam na 22 finał Wielkiej orkiestry świątecznej pomocy.








Placek biały:

7 białek
20 dag cukru kryształu
5 dag maki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy do posypania

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną piane utrwalić cukrem, dodać obie mąki z proszkiem i ocet. Na wyścieloną papierem blachę kłaść kupki ciasta posypać kawą. Zalać biszkoptem żółtym.

Biszkopt żółty :

4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki maki
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Ubitą masę delikatnie połączyć z mąką i wylać na ciasto białe. Upiec w średni nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Wkładka serowa:

60 dag sera
25 dag cukru pudru lub kryształu
5 jaj
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, oraz ubitą pianę z białek. Wyłożyć na tą samą blachę co piekliśmy  biszkopt i upiec.

Krem do złożenia:

1/2 l mleka
7 żółtek
25 dag masła
3 łyżki maki ziemniaczanej
15 dag cukru + 2 cukry waniliowe

Wykonanie:

Żółtka pozostałe od ciasta białego utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym zalać 1,5 szklanki wrzącego mleka. W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią żółtka. Zagotować. Wystudzić. Następnie utrzeć z masłem. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, nałożyć wkładkę serową i następnie posmarować drugą połową kremu. Przykryć drugim blatem biszkopta. Ciasto polać polewą.


Smacznego!



Kawa... i co i dalej?

czwartek, 9 stycznia 2014

Kluski śląskie z gulaszem

Minął już okres świąt i powoli wracam do codzienności. Za oknem wciąż jakby wiosna i przyjemny wiatr rozwiewa włosy, aż się chce spacerować. Niestety najpierw domowe obowiązki i na obiad kluski śląskie z sosem pieczarkowo-paprykowym.







Składniki:

ok. 2 kilogramy ziemniaków
2 jajka
mąka ziemniaczana
sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ja jednak wolę przemielić w maszynce do mięsa. Przeciśnięte ziemniaki uciskamy w misce i 1/4 wyjmujemy na wierzch, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy jajka. Całość zagniatamy. Z wyrobionego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w słonej wodzie. Ja po wypłynięciu na wierzch gotuję ok.2 minuty po czym wyjmuję jedna i sprawdzam, jeżeli kluska w środku nie jest mączasta, wyjmuję pozostałe i podaję z sosem.


Sos:

80 dag mięsa gulaszowego
25 dag pieczarek
1 papryka
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1-2 łyżki mąki
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

Mięso kroimy w kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle. Podsmażone podlewamy wrzącą woda i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę, oraz rozdrobnione pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy, aż wszystko będzie miękkie, a sos nabierze odpowiedniej gęstości. Podajemy z kluskami śląskimi.

Smacznego!



środa, 8 stycznia 2014

Ciasteczka Nusi

Dziś dodaję ostatnie ciasteczka jakie piekłam na święta. Wyglądem przypominają tradycyjne kocie oczka, jednak posypane kokosem, orzechami lub migdałami mają całkiem inny smak. Robi się je bardzo szybko. Naprawdę warto je upiec, bo są bardzo pyszne. Polecam.






Składniki:

25 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka gotowane
2 żółtka surowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto, włożyć na godzinę do lodówki aby odpoczęło i składniki się połączyły.

Dodatki:

1 białko
3 łyżki marmolady twardej
orzechy mielone, migdały lub kokos

Wykonanie:

Wycinać foremkami pary ciasteczek, jedno całe drugie z dziurką. Sklejać białkiem, dziurkę wypełnić marmoladą, wierzch posmarować białkiem i posypać orzechami, migdałami lub kokosem. Upiec.

Smacznego!



Wigilia 2013