sobota, 30 listopada 2013

Gofry na wodzie mineralnej

Dziś na kolację gofry z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem bo tylko takie lubi moja córcia.





Składniki:

3 szklanki mąki
3 jaja
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
1 szklanki wody gazowanej
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku


0,5 szklanki oleju

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, mleko, mąkę z proszkiem i sodą oraz wodę i wymieszać na gładką masę. Gofrownicę rozgrzać posmarować olejem a następnie smażyć gofry. Studzić na kratce, a następnie podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 28 listopada 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Już niedługo wigilia, więc dziś zachęcam do zrobienia krokietów z kapustą i grzybami. Nie mogę napisać że to moje ulubione, bo ja ogólnie uwielbiam krokiety z różnymi farszami. Ale te przygotowuję nie tylko na wigilię.





Składniki na ciasto:

2 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
5-6 łyżek oleju

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, dodać mleko, olej, sól oraz mąkę. wszystko dobrze roztrzepać aby w cieście nie było grudek Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:

70 dag kiszonej kapusty
5 dag suchych grzybów
2-3 cebule
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu. Grzyby i kapustę gotujemy. Odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy kapustę i grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i razem chwilę podsmażamy. Ciepły farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Składamy w kopertę, panierujemy w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwonym barszczykiem.

Smacznego!


środa, 27 listopada 2013

Śledzie w śmietanie

Śledzie lubimy nawet bardzo. Kupuję solone, a później sama je przygotowuję według własnego gustu. Dziś przygotowałam śledzie w śmietanie. Kiedyś kupiłam gotowe, niestety w pojemniku była niemal sama śmietana a ilość śledzi znikoma. Od tej pory przygotowuję je sama.





Składniki:

1 kilogram matiasów
500 ml mleka

Zalewa:

250 ml ostu białego winnego
250 ml wody
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego

Wykonanie:

Wodę, ocet,liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu zagotowujemy, a następnie studzimy. Śledzie moczymy od 6-12 godzin, ostatnie dwie godziny w mleku, odsączamy i kroimy w kawałki. Wkładamy do słoja i zalewamy zimną zalewą. Słój zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Dodatkowo:

4 ogórki kwaszone
1 jabłko
1 cebula
12 łyżek śmietany 12%
sól
pieprz

Wykonanie:

Ogórki kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, a następnie przelewamy wrzątkiem. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie, ogórki, jabłka oraz cebulę mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!



Śledzie - w każdej postaci

wtorek, 26 listopada 2013

Placuszki z cukinii

Dziś jeszcze jedne placuszki, tym razem z dodatkiem cukinii. Takie placuszki bardzo posmakowały mojej rodzinie a zwłaszcza córce.






Składniki:

2 cukinie
1/5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
odrobina mleka
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Wykonanie:

Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na jakiś czas żeby puściły sok. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajka i odrobinę mleka oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego!

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

poniedziałek, 25 listopada 2013

Bananowe placuszki

Tak się jakoś złożyło że ostatnio, pub likuję same ciasta. Dziś jednak będą placuszki z dodatkiem banana. Są bardzo smaczne i pachnące bananami. Bardzo posmakowały mojej rodzinie.






Składniki:

4 banany
6-7 łyżek mąki pszennej
7 łyżek mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz
cukier puder

Wykonanie:

Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, tak aby pozostawić w masie grudki. Dodać mleko, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć małe placuszki. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu a następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

niedziela, 24 listopada 2013

Ciasto dziwak

Dziś kolejne równie pyszne ciasto w bardziej uproszczonej wersji. Ta oryginalna wersja jest ładniejsza i bardziej wyrazista smakowo. Z braku niektórych składników powstała oszukana wersja.




Ciasto:

4 szklanki mąki

1 kostka margaryny
3/4 szklanka cukru
2 całe jajka
1 łyżka miodu
3-4 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody

Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść . Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki. Placki pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut żeby zbytnio się nie zrumieniły. Po upieczeniu placki gorące kłaść jeden na drugi.



Masa:


1/2 litra mleka

1 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
1 kostka masła

2 łyżeczki kakao
aromat migdałowy
kieliszek spirytusu
kwasek cytrynowy do smaku


Wykonanie:


Mleko zagotować z cukrem, wsypać kaszę manną i energicznie mieszać, (aby nie powstały grudki) gotować około 20 minut. Ugotowaną kaszę manną studzić często mieszając aby nie zrobił się kożuch.
Masło spienić, i ciągle ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kaszę manną. Pod koniec dodać trochę aromatu migdałowego, do smaku kwasek cytrynowy  i kieliszek spirytusu.  Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Ostudzony placek posmarować dżemem, położyć kolejny posmarować białą  masą, położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną przykryć ostatnim plackiem. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewa. Najlepsze jest na drugi dzień.


Ja jednak ciasto podzieliłam na 3 części, a po upieczeniu przełożyłam tylko jasną masą.

Smacznego!

sobota, 23 listopada 2013

Karpatka

Na niedzielną ponurą pogodę, dla poprawienia nastroju wszystkim domownikom upiekłam szybkie ciasto. Jesień nie nastraja mnie optymistycznie, a zwłaszcza te pochmurne dni i długie wieczory. Teraz kiedy piszę na blogu mam jakoś więcej zapału. Można by rzec że dzięki blogowi wyleczyłam się z depresji.






Składniki:

1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
Margarynę z wodą zagotować dodać mąkę . Do przestygniętej masy dodawać po 1 jajku oraz proszek do pieczenia. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki

Budyń do karpatki:

Składniki:
1 żółtko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
½ l mleka

Wykonanie:

Wszystko gotować aż do gęstości zestawić z ognia i dodać 1/2 kostki margaryny . Gdy ostygnie dodać kieliszek spirytusu i przełożyć ciasto

Krem do karpatki wykonałam z podwójnej porcji ale zmniejszyłam ilość cukru o połowę.

Smacznego! .



piątek, 22 listopada 2013

Ciasto cuszima

Wiem, wiem znowu ciasto, ale troszkę się tego nazbierało i teraz kiedy mam troszeczkę więcej czasu nadrabiam zaległości. To pyszne truskawkowe ciasto przypomina mi lato ( szkoda że zostało tylko zdjęcie i przepis). Polecam warto wypróbować.





Upiec 2 biszkopty jasny i ciemny

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
2 budynie waniliowe
25 dag masła
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Z mleka, cukru,cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z roztartym masłem.

Masa truskawkowa:

1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki, dobrze wymieszać a następnie lekko zagotować.

Masa śmietankowa:

1/2 litra śmietany kremówki
1 galaretka czerwona
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić dodać cukier i tężejącą galaretkę.

Dodatkowo:

1 paczka okrągłych biszkoptów

Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny, masa budyniowa, 1/2 masy truskawkowej, biszkopty, 1/2 masy truskawkowej, masa śmietankowa, biszkopt jasny, polewa.

czwartek, 21 listopada 2013

Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Dziś na blogu zwykłe ciasto, ale smak niezwykły. Ciasto przygotowałam z tego co miałam pod ręką, czyli brzoskwinie, orzechy ( bardzo zdrowe ), galaretki i śmietana kremówka. Śmietanę można zastąpić śnieżką wtedy będzie mniej kaloryczne.





Biszkopt:

5 jaj
3/4 niepełna szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w u:bite jajka. Przełożyć na blaszkę i upiec.

Ciasto orzechowe:

4 białka
2 żółtka
10 dag cukru
10 dag orzechów mielonych
5 dag kokosu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, utrwalić  cukrem, następnie dodać żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.

Masa brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Wykonanie:

Sok z brzoskwiń podgrzać i rozpuścić w nim galaretki. Brzoskwinie zmiksować i połączyć z rozpuszczonymi galaretkami.

Masa śmietanowa:

Pojemnik śmietany kremówki 330 ml.( może być więcej )
1 galaretka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić a następnie połączyć z ubitą śmietaną.

Przełożenie ciasta:

Na biszkopt wyłożyć tężejącą masę brzoskwiniową, przykryć ciastem orzechowym a następnie wyłożyć masę śmietanową.

Smacznego!


środa, 20 listopada 2013

Tort jeż

Ten tort został przygotowany na chrzciny mojej siostrzenicy. Prezentował się dość efektownie, a przede wszystkim wzbudzał zainteresowanie wśród zaproszonych gości. Ponieważ w środku znajdowały się owoce i galaretka, więc tort nie był nadmiernie słodki i bardzo wszystkim smakował. Polecam do wypróbowania.






Biszkopt:

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno z wodą. Następnie dodać, ciągle ubijając, cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć  ciasto i upiec. Upieczone ciasto wyłożyć z formy, a następnie przekroić na 3 krążki. Każdy okrągły biszkopt okroić z  dwóch brzegów, tak aby powstało 6 biszkoptowych literek C i trzy okrojone ( jajowate blaty ciasta.

Krem:

1 margaryna
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko ( niekoniecznie )
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 łyżki kakao
aromat migdałowy

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać kakao i powoli wlewać śmietanę. ( Ważne jest aby temperatura składników była taka sama ). Na koniec dodać aromat migdałowy i wyrobić masę.

Dodatki:

Dowolne owoce z puszki np: ananasy lub brzoskwinie
3 opakowania galaretki owocowej przygotowanej w 1 litrze wody

Wykonanie:

Dwa z jednych okrojonych krążków ciasta przekładamy masą, następnie z jednej i drugiej strony, układamy biszkopty w kształcie literki C, przekładając je masa, aż ułożymy 3 warstwy. W środku powstanie jajowate wgłębienie na, którego dnie układamy owoce i to wszystko zalewamy tężejącą galaretką i czekamy aż galaretka całkowicie zastygnie. Całość przykrywamy trzecim jajowatym krążkiem ciasta. Z okruszków formujemy pyszczek jeża. Całość smarujemy pozostałą masą i polewamy polewą.

Polewa:

1/2 kostki margaryny
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą, gotujemy ok.4 min. Studzimy i polewamy jeża.

Kolce:

2 całe migdały bez skórki
15-20 dag migdałów w słupkach

 Dekorować jeża wbijając gęsto migdałowe kolce. Z dwóch migdałów zrobić nosek oraz oczka.

Smacznego!

wtorek, 19 listopada 2013

Tort z syrenką

Na czwarte urodziny mojej siostrzenicy postanowiliśmy zrobić niespodziankę i upiec wyjątkowy tort. Koncepcje były różne ale jedna szczególnie nam się spodobała. Była to imitacja morza podczas zachodu słońca z syrenką na kokosowej wyspie, w towarzystwie delfinka. Solenizantka była zachwycona, goście również.






Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Następnie delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Upiec. Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.

Wkładka orzechowa:

4 białka
2 żółtka
10 dag cukru
10 dag orzechów mielonych
5 dag kokosu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, utrwalić  cukrem, następnie dodać żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.


Masa śmietanowa:

330 ml. śmietany kremówki
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Śmietanę ubić, połączyć z chłodną galaretką oraz brzoskwiniami.

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 masło

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić. Masło spienić i połączyć z wystudzonym budyniem. Część masy odłożyć do posmarowania boków i części góry

Przełożenie i dekoracje tortu:

Biszkopt, masa śmietankowa, wkładka orzechowa, biszkopt. Boki i część górnej powierzchni tortu posmarowałam cienko masą budyniową. Boki obsypałam pokruszonymi opłatkami. Fale morskie zrobiłam z różowego lukru.( W miejscu gdzie polałam lukier nie smarowałam masy.) Pozostałą część tortu posypałam kolorowym kokosem Wstawiłam własnoręcznie zrobioną palmę, na kokosowej wyspie ułożyłam laleczkę syrenkę oraz delfinka.

Smacznego!


poniedziałek, 18 listopada 2013

Domowy chleb według przepisu mojej mamy

Przepis na taki pyszny chlebek jest od mojej mamy. Kiedy wraz z moimi synami odwiedzaliśmy mamę zawsze czekał świeży, pachnący chleb. Dziś ja piekę, nieco inny, wzbogacony ziarnami słonecznika i otrębami. Ale jest równie smaczny i zawsze pierwszy bochenek znika błyskawicznie.





Składniki:

30 dag mąki żytniej razowej
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 litr maślanki

Wykonanie:

Z podanych składników zrobić rozczyn, przykryć przykrywką, obłożyć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Dodatkowo:

80 dag mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
2 dag drożdży
5 dag ziaren słonecznika
3 dag otrąb 4 zbóż

Wykonanie:

Do rozczynu dodać  pokruszone drożdże, sól otręby oraz partiami mąkę. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem keksówek 11 na 30 i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok  1-1,5 godziny w 180 st. C.

Smacznego!



niedziela, 17 listopada 2013

Ciasto Jakuba

Przeglądając różne blogi kulinarne natknęłam się na ciekawe moim zdaniem ciasto. Postanowiłam je wypróbować, choć z opisu nie wyglądało na łatwe. Jednak wbrew moim obawom wyszło super. Przepis znalazłam tutaj.




Ciasto kruche:

3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1 szklanka śmietany 18 %
25 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto, można dosypać nieco mąki, tak, by nie kleiło się do rąk. Podzielić na 6 równych części, Schłodzić około 1 godziny.

Różowa pianka:

6 białek
6 łyżek cukru
3 opakowania kisielu wiśniowego
pojemniczek borówek ( w oryginale wiśnie z kompotu )

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem, na koniec wsypać kisiele, połączyć.
Pierwszą część ciasta rozwałkować cieniutko i umieścić w blaszce ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozłożyć 1/3 piany, posypać 1/3 borówek. Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i przykryć nim placek z kisielem. Piec w 180 st. C na lekko złoty kolor około 15 minut.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak by otrzymać 3 oddzielne placki.

Masę budyniowa:

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
3/4 kostki masła lub margaryny

Wykonanie:

Budynie oraz cukier rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać budyń, mieszając pogotować do zgęstnienia, wystudzić.
Masło utrzeć na puszysto, dalej ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Masą przełożyć placki. Schłodzić.

Smacznego!

sobota, 16 listopada 2013

Surówka z białej kapusty z sosem winegret

Dziś znowu kolejna surówka, tym razem z białej kapusty. Brak majonezu sprawia że surówka jest bardziej dietetyczna i zdrowa. Bardzo smaczny dodatek do mięs.



Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 mały ząbek czosnku 
1 czubata łyżeczka cukru


Wykonanie:

Z podanych składników sporządzić sos, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać.

Składniki surówki:

1/2 główki białej kapusty
2-3 ogórki korniszony
1 cebula
pęczek koperku

Wykonanie:

Kapustę poszatkować lekko zasolić. Korniszony pokroić w plasterki, cebulę w piórka a koperek posiekać. Wszystko wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem. Do surówki można dodać rodzynki, ( ja nie dodaję ponieważ nie wszyscy je lubią).

Smacznego!






piątek, 15 listopada 2013

Ciasto cappuccino

Dziś kolejne jak zwykle szybkie ciasto. Tym razem o smaku kawowym. Dodatek kawy cappuccino nadaje mu wyjątkowy niepowtarzalny smak. Niestety zdjęcie nie jest najlepszej jakości, lecz było pieczone na dzień nauczyciela i nie miałam możliwości robić sesji zdjęciowej. Lecz mimo to polecam do wypróbowania.



Biszkopt:

4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masty delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Upiec.

 Krem cappuccino:

1,5 margaryny
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
5 łyżek cappuccino

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki, cukru oraz kawy ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem.

 Bita śmietana:

1/2 l śmietany kremówki
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, a następnie połączyć z żelatyną

Przełożenie ciasta:

biszkopt- masa cappuccino- śmietana- kakao

Smacznego!

czwartek, 14 listopada 2013

Sałatka z pestkami dyni

Dziś kolejna pyszna sałatka. W jej składzie znajdują się pestki dyni,( bardzo je lubię) bo w okresie zimowym wzbogacają naszą dietę w witaminy i minerały. Sałatka jest bardzo smaczna a przede wszystkim bardzo szybka w wykonaniu. Polecam.




Składniki:

3 pory
30 dag szynki wędzonej
4 plastry ananasa
5 dag pestek z dyni
6 jaj
1/2 puszki kukurydzy
majonez
musztarda
sól
pieprz

Wykonanie:

Pora pokroić w ćwiartki i sparzyć. Szynkę, ananasa oraz jajka pokroić w kostkę. Pestki dyni uprażyć na maśle, kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem z dodatkiem musztardy, doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego!

środa, 13 listopada 2013

Ślimak

To ciasto piekłam na pasowanie ucznia, bardzo się spodobało dzieciom i również bardzo im smakowało. Oczywiście wówczas do kremu nie dodawałam spirytusu lecz sok z cytryny.




Podstawa (imitacja ziemi)

15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek ( żółtka do kremu )
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec.


2 rolady kakaowe lub orzechowe:

5 jaj
6 łyżek kryształu

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka oraz łyżkę octu, następnie 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao i ½ łyżki proszku . Upiec na dużej blaszce ( od piekarnika ) skręcić jak roladę. Wykonać dwukrotnie.

Masa:

6 żółtek od podstawy
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
0.6 l mleka
30 dag tłuszczu (palma + masło)
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
spirytus

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta  masę. 1/2 l mleka zagotować i zalać nim utarte żółtka, zagęścić zawiesiną z reszty mleka i mąk. Zagotować a następnie wystudzić. Tłuszcz utrzeć połączyć z budyniem zaostrzyć spirytusem. Masę podzielić na 3 części. Roladę rozwinąć i delikatnie posmarować jedną częścią masy, w środek można dać pasek galaretki a następnie zwinąć.Na podstawę wyłożyć ostatnią część masy po bokach umieścić rolady a w pusty środek poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Smacznego!



wtorek, 12 listopada 2013

Szarlotka z kisielem

To ciasto należy do naszych ulubionych, smakuje każdemu z domowników. A wszystko za sprawą dodatku jakim są jabłka. Szybkie wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam.



Składniki:

3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
5 dag cukru pudru
1 mały proszek do pieczenia
1-2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zamrozić, a drugą rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na ciasto wyłożyć 10 średnich jabłek startych na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę utrwalić szklanką cukru kryształu, oraz dodać kisiel w proszku. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na jabłka, a następnie zetrzeć drugą połowę ciasta. Upiec. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

sobota, 9 listopada 2013

Kolorowiec

Kolejne tym razem kruche ciasto przełożone kolorowymi sokami Kubuś. Ciasto łatwe i stosunkowo szybkie. Zachęcam do wypróbowania.





Składniki ciasta kruchego:

4 szklanki mąki
30 dag margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
2 jajka

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Pieczemy 4 placki na blaszce 25 na 37, 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.

Masa pomarańczowa:

600 ml soku pomarańczowego lub marchewkowego
2 budynie śmietankowe

Masa zielona:

600 ml soku kiwi
2 budynie śmietankowe

Masa żółta:

600 ml soku jabłkowego lub bananowego
2 budynie śmietankowe

Wykonanie:

Połowę soku pomarańczowego zagotowujemy, na reszcie rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Chwilę gotujemy. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne masy. Placki przekładamy ciepłymi masami. Odstawiamy do wystygnięcia. Wkładamy do lodówki. Polewamy polewą i ozdabiamy.

Smacznego!

piątek, 8 listopada 2013

Cycki murzynki

Kolejne pyszne ciasto, które ostatnio piekłam. Zwłaszcza krem na bazie żółtek smakuje rewelacyjnie. Polecam.






Ciasto makowe:

15 dag kokosu
15 dag suchego maku
15 dag cukru
6 białek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, a następnie dodawać po łyżce mak i kokos oraz mąkę ziemniaczaną. Upiec.

Biszkopt:

3 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wykonać tak samo jak ciasto makowe. Upiec.

Krem:

6 żółtek
1/2 litra mleka
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować  budyń. Wystudzić i połączyć z margaryną.

Dodatkowo:

1-2 paczki okrągłych biszkoptów
kieliszek wódki
rodzynki
polewa do polania ciasta


Przełożenie ciasta:

Biszkopt, połowa masy, ciasto makowe, druga połowa masy, biszkopty moczone w alkoholu rozcieńczonym wodą, w każdy biszkopt wetknąć rodzynkę a następnie polać polewą.

Smacznego!

czwartek, 7 listopada 2013

Sałatka z brokułem i kalafiorem

Ta sałatka chodziła za mną od dawna, a ujmując bardziej szczegółowo to od lata, kiedy to mamy pod dostatkiem pełen asortyment świeżych warzyw . Bardzo mi smakuje połączenie warzyw z sosem majonezowo-czosnkowym, a w szczególności brokułów. Sałatka bardzo ładnie się prezentuje a jej smak zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecam.



Składniki:

1 mała kapusta pekińska lub zielona sałata
1 puszka kukurydzy
2-3 pomidory
2 długie ogórki świeże lub kilka gruntowych
1-2 pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1 kalafior
1 brokuł
5-6 jaj
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

Kalafiora i brokuła czyścimy i gotujemy w słonej wodzie. Pomidory, ogórki, rzodkiewkę i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Kukurydzę odsączamy. Majonez mieszamy z jogurtem doprawiamy solą oraz pieprzem
 Na dnie dużej salaterki układamy cienką warstwę sałaty ( u mnie kapusta pekińska) oprószamy leciutko solą a następnie układamy kolejno: kukurydzę, pomidory, ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę, kalafiora, brokuły, jajka, całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i wykończamy sałatą lub kapustą pekińską.

Ja dla polepszenia smaku każdą warstwę soliłam i delikatnie skrapiałam sosem, wówczas sałatka od razu jest gotowa do spożycia

Smacznego!


poniedziałek, 4 listopada 2013

Rafaello z dodatkiem adwokatu

Ciasto z dodatkiem kokosu a jeszcze bez pieczenia to jest to. Szczególnie dla tych , którzy nie mają serca i cierpliwości do pieczenia, a słodkości uwielbiają. Ta wersja ciasta jest zdecydowanie dla dorosłych. Dodatek alkoholu czyni je bardziej wyrazistym. Polecam.




Składniki:

3 paczki słonych krakersów
5 szklanek mleka
6 żółtek
6 czubatych łyżek mąki pszennej
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
2 szklanki cukru
3 szklanki wiórków kokosowych
1 biała czekolada starta na tarce do posypania wierzchu
50 dag masła
1 szklanka adwokatu

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru i cukrami waniliowymi. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w 1,5 szklanki mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek. Pozostałe mleko razem z resztą cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło spieniamy i ucieramy z chłodnym budyniem i 2 szklankami wiórek.Pod koniec ucierania dodajemy adwokat.
Prostokątną średniej wielkości blaszkę wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersy, budyń, krakersy, budyń. Tym sposobem powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe wymieszane z białą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego!


niedziela, 3 listopada 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Dziś tylko surówka. Ale jakże smakowita i zdrowa. Szczególnie w porze jesienno-zimowej dbam o to, aby do obiadu był dodatek świeżych warzyw. Dziś surówka z czerwonej kapusty. Jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.


Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty
1 mała czerwona cebula
1 kwaśne jabłko
1-2 łyżki octu
sól
pieprz
3-4 jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu

Wykonanie:

Kapustę czyścimy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy. Oczyszczoną cebulę kroimy w drobne piórka. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę posypujemy solą i dłonią ugniatamy aż puści sok i zmięknie, dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłko.Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy i doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem.

Smacznego!

sobota, 2 listopada 2013

Sałatka z pierożkami tortellini

Kolejną moją propozycją jest sałatka z pierożkami tortellini. Jej zaletą jest szybkie przygotowanie, a wadą że bardzo szybko znika. Nie sposób się jej oprzeć, zwłaszcza mi. Bo ja bardzo lubię wszelakie surówki i sałatki I postaram się nadrobić wszystkie zaległości w ich dodawaniu.







Składniki:

1 opakowanie pierożków tortellini serowych
1 ogórek świeży
1 puszka kukurydzy
25 dag szynki konserwowej
25 dag sera żółtego
2 pęczki szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
sól
pieprz

Wykonanie:

Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu. Kukurydzę odsączamy. Szynkę, ser i ogórka kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sałatkę, a następnie delikatnie mieszamy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły.

Smacznego!