poniedziałek, 30 września 2013

Grzyby w przecierze Pudliszki

  Moją propozycją na wykorzystanie koncentratu firmy ,,Pudliszki", są grzyby na zapiekankę. Przepis ten dostałam od mojej mamy, a ona z kolei od znajomej. Ja jednak trochę go zmodyfikowałam i powstał pyszny dodatek do pizzy i zapiekanek. W szczególności posmakowały moim dzieciom, i już nie wyobrażam sobie zimy bez grzybków w przecierze.






Składniki:


3 kg świeżych grzybów
1 kg cebuli
olej do smażenia
2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 opakowanie przyprawy do pizzy
sól
pieprz
vegeta

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Obgotować w słonej wodzie przez 30 minut a następnie odcedzić. Cebulę oczyścić i również pokroić w kostkę. Dusić na oleju pod przykryciem do miękkości ( nie rumienić). Do smażonej cebuli dodać przecier pomidorowy i razem smażyć ok. 10 min, po czym dodać odcedzone grzyby. Doprawić solą, pieprzem, vegetą oraz przyprawą do pizzy. Całość smażyć ok 30 minut. Gorące grzyby włożyć do słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!


piątek, 27 września 2013

Ciasto z sokiem

Siedzę i myślę jakie ciasto przygotować na przyjazd rodziny. Wybór padł na ciasto z sokiem. Lubiane przez wszystkich, a przede wszystkim proste w wykonaniu.





Ciasto:

5 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
6 łyżek oleju
3 jabłka
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Białka ubijam i utrwalam cukrem, dodaję żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem. Ciasto dzielę na dwie części. Białe ciasto wylewam na blaszkę, a do drugiego mieszam z kakao i wykładam na ciasto jasne. Na wierzchu układam pokrojone w plastry jabłka i piekę 30-40 minut w 180 st.C.

Masa:

1,5 litra soku pomarańczowego lub innego 100% słodzonego
5 budyni waniliowych
1 opakowanie śnieżki
200 ml mleka
1 galaretka zielona rozpuszczona w 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Na soku gotuję budynie i wykładam na upieczone ciasto, na to układam 2 opakowania delicji. Na delicje wyłożyć ubitą śnieżkę z galaretką.

Smacznego!


czwartek, 26 września 2013

Schabowe z kani

W lesie i na opuszczonych łąkach zaczęły rosnąć grzyby. Ja oczywiście zbieram tylko te grzyby, których jestem pewna i wszystkie inne pozostawiam nie tknięte, aby zdobiły las. Ostatnio udało mi się nazbierać kani, więc przyrządziłam je jak schabowe. Był to nasz bezmięsny obiadek.





Składniki:

kanie czubajki
sól
pieprz
mąka
jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

Grzyby myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie panierujemy w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!


środa, 25 września 2013

Słodka marchewka

Ten dżem przygotowałam po raz pierwszy i to z jednej porcji. Tak naprawdę nie byłam pewna czy posmakuje reszcie domowników, i czy aby sama nie będę musiała go jeść, ale na szczęście posmakował reszcie głodomorów i w przyszłości z pewnością zrobię go więcej.





Składniki:

1 kg marchewki
50 dag cukru
3 cytryny
1 pomarańcza
2 szklanki wody

Wykonanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i miksujemy na puree. Do wody dodajemy cukier, zagotowujemy, mieszając.Cytryny i pomarańczę sparzamy i osuszamy. Ścieramy skórkę a z owoców wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do cukru i smażymy, aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy zmiksowaną marchewkę oraz sok. Smażymy do momentu aż dżem zgęstnieje ( kropla spuszczona na talerzyk nie powinna się rozlewać). Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!


wtorek, 24 września 2013

Tort owocowy I

Na 30 urodziny siostry postanowiłam zrobić jej niespodziankę. Skorzystałam z książki siostry Anastazji i upiekłam duży tory owocowy. Zaskoczyłam tym solenizantkę. Tort był  bardzo owocowy niezbyt słodki, i najważniejsze, wszystkim smakował.




Ciasto I

4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier, po jednym żółtku, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem, piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Ciasto II

4 jaja
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wykonać tak jak ciasto pierwsze.

Ciasto III

5 białek
15 dag cukru kryształu
20 dag orzechów krojonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia

Wykonanie:

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać dodając cukier. Gdy jest dobrze ubite, dodać orzechy zmieszane z mąką i proszkiem dom pieczenia. Wyłożyć na blaszkę i piec 30-40 minut w 170 st. C.

Ciasto IV

20 dag wiórków kokosowych
15 dag cukru kryształu
5 białek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczkaq proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z białek ubić pianę, i nie przerywając ubijania dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści, delikatnie wymieszać z resztą składników, wyłożyć na blaszkę i upiec ok. 20 min. w 180 st. C.

Krem:

1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 żółtek ( pozostałych z ciast)
15 łyżek cukru kryształu
2 kostki masła
1 kostka margaryny
1 galaretka wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 mały słoiczek drylowanych wiśni w syropie

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z owoców odlać syrop, brzoskwinie i ananasy pokroić w drobną kostkę. 1/2 litra mileka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło z margaryną i dalej ucierać, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę wiśniową.

Przełożenie tortu:
  1.  ciasto jasne
  2. 1/2 pierwszej części masy
  3. pokrojone brzoskwinie:
  4. druga połowa masy pierwszej
  5. ciasto orzechowe
  6. 1/2 masy z galaretką
  7. drylowane wiśnie
  8. druga połowa masy z galaretką
  9. ciasto kokosowe
  10. 1/2 trzeciej masy
  11. pokrojone ananasy
  12. druga połowa trzeciej masy
  13. ciasto kakaowe
  14. polewa czekoladowa
Smacznego!




sobota, 21 września 2013

Nalewka z aronii

Ta akcja tak szybko mi znikła, pomimo że trwała dosyć długo to ja jednak nie zdążyłam przygotować nalewki z aronii. Jednak postanowiłam ją opublikować, bo może masz za dużo tych owoców i jednak skusisz się i przygotujesz ten pyszny trunek. A przygotowanie nalewki jest bardzo proste.








Składniki:

80 dag aronii
7 szklanek wody
200 liści z wiśni
1/2 kg cukru
1 dag kwasku cytrynowego
1/2 litra spirytusu

Wykonanie:

Aronię przebrać, wypłukać i razem z wodą i umytymi liśćmi wiśni zagotować. Na wolnym ogniu gotować 30 minut, pozostawić na 24 godziny, a następnie odcedzić. Do odcedzonego płynu dodać cukier, kwasek, gdy cukier się rozpuści połączyć ze spirytusem. zlać do butelek.


Smacznego!

Zielnik Kuchenny 2013

czwartek, 19 września 2013

Kruche ciasteczka z nutą cytrynową

Na moim blogu mam już kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka, dziś zamieszczam kolejny wpis, tym razem na aromatyczne cytrynowe ciasteczka, zaczerpnięty z książki siostry Anastazjii. Przekładam je różnego rodzaju marmoladami i lukruję lukrem cytrynowym, są wtedy jeszcze bardziej cytrynowe. 







Składniki:


1/2 kg mąki pszennej
30 dag masła
2 żółtka
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
skórka i sok z jednej cytryny
marmolada do przełożenia

Wykonanie:

Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Małymi porcjami  cienko wałkować ciasto i wykrawać małe ciastka o różnych kształtach. Układać na blaszce i upiec na złoty kolor. Po upieczeniu smarować marmoladą i składać. Ciastka polukrować lub posmarować polewą czekoladową, można ozdobić połówkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową.

Smacznego!



Ciasteczka



Biorę udział w Rozdaniu u Marty z bloga
http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html

środa, 18 września 2013

Faszerowany kabaczek

Dla moich najbliższych staram się przygotować coś innego i pysznego każdego dnia. A ponieważ mam  własne cukinie i kabaczki na działce postanowiłam nafaszerować ich i upiec. Postanowiłam wykorzystać do tego mięso mielone oraz pieczarki. Wyszły przepyszne i nawet małej posmakowały, chociaż ostatnio to w ogóle nic jej nie podchodziło.






Składniki:

2 kabaczki lub cukinie
1 kg mięsa mielonego
30 dag pieczarek
3-4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżka oleju
1/2 litra bulionu

Wykonanie:

Cukinie umyć przekroić wzdłuż na 2 połowy i wydrążyć nasiona, posypać solą i pieprzem, odstawić. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną natką pietruszki oraz podsmażonymi pieczarkami i tak przygotowanym farszem napełnić cukinie. Umieścić w naczyniu do zapiekania, podlać bulionem i upiec. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać z ketchupem.

Smacznego!


wtorek, 17 września 2013

Domowy bigos

Moi najbliżsi uwielbiają zapach domowego obiadku, więc od czasu do czasu lubię rozpieszczać ich podniebienia polskim domowym bigosikiem. Chociaż polska kuchnia nie należy do najzdrowszej, to jednak nie należy z niej całkowicie rezygnować, bo jest bardzo smaczna. Wystarczy ją tylko trochę odchudzić.







Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg białej kapusty
75 dkg łopatki wieprzowej
20 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy
1 szklankę czerwonego wina Celebro
5 dag ugotowanych grzybów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 opakowanie przyprawy do bigosu
1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

Mięso, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Białą kapustę kroimy, podlewamy wodą i obgotowujemy, następnie dodajemy kapustę kiszoną podsmażone mięso, pokrojone grzyby oraz przyprawy do bigosu. Całość dusimy ok 1 godziny. Pod koniec wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy 30 min.

Smacznego!

poniedziałek, 16 września 2013

Tarta z cukinią i kurkami





Sezon grzybowy w pełni, więc warto korzystać i cieszyć się pachnącymi potrawami z udziałem różnych gatunków grzybów. Ja dziś piekłam wspaniałą tartę z kurkami, A przepis pochodzi z gazetki Kulinarne hity







Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 żółtko
1/2 kostki masła
szczypta soli
1-2 łyżki ciepłej wody

Składniki na farsz:

1 mała cukinia
20 dag kurek
1 cebula
20 dag sera mozzarella
1 łyżka masła
1/2 op. sera feta
sól
pieprz
1/2 pęczka koperku

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy schłodzone masło, żółtko, sól i siekamy. Wlewamy wodę i zarabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Kurki czyścimy i myjemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i cukinię. Doprawiamy, podsmażamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilę dusimy. Farsz studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, dodajemy pokruszony ser feta. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Następnie tartę posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni.

Smacznego!


niedziela, 15 września 2013

Domowe buraczki

Przepis ten dostałam od mojej bratowej, a ona od koleżanki. Tak mi posmakowały że robię ich bardzo często i nigdy nie zdążę ich włożyć do słoików. Dziś dzielę się z tobą tak wspaniałym przepisem.




Składniki:

3 kg buraczków
2 duże cebule
2 łyżki soli

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
8 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować w łupinach, wystudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą oraz solą. Z wody, octu, cukru oraz przypraw przygotować zalewę i przestudzoną zalać buraczki. Odstawić na 24 godz. a następnie odcedzić. Powstały sok zagotować i gorący wlać do małych słoiczków, zamknąć i odstawić do góry dnem. Można go później wykorzystać do barszczu. Buraczki włożyć do słoików, zalać niewielką ilością oleju, za pasteryzować.

Smacznego!

piątek, 13 września 2013

Gołąbki w papryce

Dziś dla odmiany robiłam szybszą wersję gołąbków. Piszę że szybszą wersję bo nie trzeba parzyć kapusty, a to zajmuje najwięcej czasu.






Składniki:


15 średniej wielkości papryk
2 szklanki ryżu
1/2 kg mielonego mięsa
2 cebule
10 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
2 szklanki bulionu
olej

Wykonanie:

W garnku zagotować 4 szklanki wody, posolić do smaku wrzucić ryż i ugotować na sypko. Cebulę zeszklić na oleju. Z papryk odciąć górną część i odłożyć, wydrążyć gniazda nasienne. Do ryżu dodać mięso mielone podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić papryki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, podlać bulionem i zapiec. Pod koniec posypać startym żółtym serem przykryć górną częściom papryki i ponownie zapiec.

Smacznego!




Paprykujemy 4

czwartek, 12 września 2013

Syrop miętowy

Kolejnym moim przetworem który zasila półki w mojej spiżarni jest syrop miętowy. Jest on doskonałym orzeźwiającym dodatkiem do napojów. Na bazie syropu miętowego można przyrządzać sosy do deserów a tak że kremy do ciast.






Składniki:

20-30 gałązek mięty
2 litry wody
1/2 kg cukru
2 dkg kwasku cytrynowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na ok.24 godziny. Wyjmujemy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!




Zielnik Kuchenny 2013

środa, 11 września 2013

Papryka w zalewie miodowej

W mojej spiżarni znajduje się również papryka w zalewie miodowej. Jest znacznie łagodniejsza od tej octowej, ale nadaje się praktycznie do wszystkiego. Nie podaję ilości papryki tylko samą zalewę. Jeżeli mam więcej papryki to po prostu dorabiam jej tyle ile potrzeba.





Składniki:

3 litry wody + 1 szklanka
1/2 litra octu
3 łyżki soli
3 łyżki miodu
2 szklanki cukru
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować zalewę. Wystudzić. Paprykę umyć pozbawić gniazd nasiennych i ułożyć w słojach. Zimną zalewą zalać paprykę, zamknąć i pasteryzować 5-10 minut. Po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!


Paprykujemy 4Zielnik Kuchenny 2013

wtorek, 10 września 2013

Dżem z aronii

W poprzednim moim poście pisałam o soku z aronii, a że tych owoców miałam bardzo dużo, więc postanowiłam wykorzystać ich również do zrobienia dżemu. Wyszedł całkiem smaczny dodatek do kruchego ciasta.





Składniki:

1 kg jabłek
1 kg śliwek
1 kg aronii
1 kg cukru

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z jabłkami rozgotowujemy. Owoce aronii płuczemy i dodajemy do smażących się owoców. Ciągle mieszając smażymy do aż dżemik trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy cukier i razem smażymy ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013

niedziela, 8 września 2013

Sok z aronii

Aronia to bardzo zdrowy owoc, jednak ma cierpki smak ale wystarczy dodać kilka liści wiśni lub aronii, aby poprawić jego smak. Do tej pory nie robiłam jeszcze żadnych przetworów z tych owoców, ale ostatnio dostałam sporą ilość i postanowiłam zrobić sok.




Składniki:

4 kg aronii
200 liści z wiśni
3 litry wody
3 kg cukru
6 łyżeczek kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę dodajemy umyte owoce i liście wiśni, gotujemy 10 minut. Odcedzamy. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Zagotowujemy. Gorący wlewamy do butelek. Odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013

sobota, 7 września 2013

Ciasto brzoskwiniowe z karmelem

Ponieważ jesień zbliża się do nas wielkimi krokami chcemy jak najdłużej zachować zapach i smak lata. Dla tego też piekę ciasta z dodatkiem owoców. Są pyszne i pachnące. Dzieci wręcz je uwielbiają.





Ciasto:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
15 dag masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Dodatkowo:

ok. 1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodając jajka, mąkę z proszkiem, aromat oraz jogurt. Brzoskwinie przekrój na pół, wyciągnij pestki. Cukier podgrzewaj z 5 łyżkami wody, aż zbrązowieje. Karmel rozsmaruj w wyłożonej papierem tortownicy o śr. 29 cm. Ułóż brzoskwinie, przykryj ciastem. Piecz 35-40 min w 180 st.C.

Smacznego!


czwartek, 5 września 2013

Krem z brokułów

Moją propozycja na dziś to krem z brokułów. Ta zupka jest również jest bogata w witaminy i minerały. Naprawdę warta polecenia.




Składniki:

2-3 ziemniaki
1 marchewka
kawałek pietruszki
kawałek selera
duży brokuł
1 łyżka masła
płatki migdałów
sól
pieprz

Wykonanie:

Migdały prażymy na suchej patelni. Ziemniaki oraz pozostałe warzywa czyścimy i kroimy na kawałki, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości. Miksujemy, dodajemy masło i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy wcześniej uprażonymi migdałami


Smacznego!


Akcja Zupa Krem

środa, 4 września 2013

Wyśmienity piernik

Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego. Po weryfikacji moich dostępnych składników stwierdziłam że będzie to piernik. Po upieczeniu przecięłam go na 2 blaty i przełożyłam marmoladą wieloowocową oraz masą budyniową. Niestety jak zwykle co dobre zawsze szybko znika.






Ciasto:

10 jaj
1 pełna szklanka cukru kryształu
200 ml. płynnego sztucznego miodu (u mnie z mniszka lekarskiego)
3 płaskie łyżeczki sody
10 dag rodzynek
1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
przyprawa do piernika
3 nie pełne mąki pszennej

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie ciągle ubijając dodać miód i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i również ubić. Do ubitej masy dodać suche składniki, wymieszać, wylać na 3 jednakowe blaszki lub jedną wysoką i upiec a następnie przeciąć na 3 blaty.

Masa budyniowa:

1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem.

Dodatkowo:

marmolada wieloowocowa

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy blat ciasta rozsmarować marmoladę, przykryć drugim blatem, następnie wyłożyć masę budyniową i przykryć ostatnim blatem. Wierzch polać polewą.

Smacznego!



wtorek, 3 września 2013

Krem z zielonego groszku

Dziś bardzo pyszny i pełen witamin krem z zielonego groszku. I chociaż starsze dzieci nie bardzo przepadają z takimi zupkami to jednak warto ich przekonywać, bo są bardzo zdrowe i pożywne.




Składniki:

2-3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
ok. 70-80 zielonego groszku
1 łyżka masła
1 łyżka koperku
1/2 szklanki śmietanki
vegeta

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewki oraz pietruszkę również obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy wodę dodajemy warzywa i gotujemy do  miękkości a następnie miksujemy, doprawiamy do smaku vegetą. Dodajemy masło oraz posiekany koperek. Podajemy ze śmietanką.

Smacznego!


Akcja Zupa Krem

poniedziałek, 2 września 2013

Kotleciki grzybowo-mięsne

Sezon grzybowy powoli zbliża się wielkimi krokami. Więc proponuję wyśmienite kotleciki. Można je robić z samych grzybów, lecz ja dodaję trochę mięsa.  Z tak przygotowanych grzybów robię przepyszne kotleciki, które podaję z pieczywem. Jest to nasze ulubione jesienne danie.



Do przygotowania kotletów potrzebuję:

50 dag obgotowanych i odsączonych grzybów
25 dag mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2-3 jaja
bułka tarta
sól
pieprz

Wykonanie:

Świerze grzyby prosto z lasu czyścimy, myjemy a następnie obgotowujemy ok. 10 minut w słonej wodzie. Odcedzamy a następnie przepuszczamy przez maszynkę dodajemy mięso mielone, jajka drobno posiekany czosnek i przyprawy oraz tyle bułki tartej aby z masy można było formować kotlety. Całość dokładnie wymieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Można też robić wersję bezmięsną, ale wówczas potrzeba więcej oleju do smażenia.


Smacznego!


niedziela, 1 września 2013

Dżem z dyni i pomarańczy

Dziś moje ulubione połączenie, dyni z pomarańczą. Wychodzi całkiem smaczny dżemik, nawet dzieci nie wyczuwają co wchodzi w jego skład.





Składniki:

20 dag miąższu dyni
2 duże pomarańcze
60 dag brązowego lub białego cukru

Wykonanie:

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Pomarańcze sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy, owoce rozdzielamy na cząstki i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do dyni. Dżem gotujemy na małym ogniu ok. 50 minut, aż owoce się zeszklą. Przekładamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!


Zapasy na zimę - I edycja 2013Zielnik Kuchenny 2013