piątek, 31 maja 2013

Wesoły słonecznik

Dziś proponuję kolejne pyszne ciasto, które nie jest bardzo słodkie pomimo zawartości masy krówkowej. Przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji. Bardzo często lubię piec ciasta według jej przepisów, ponieważ prawie zawsze się udają i budzą zachwyt w śród gości. Zamiast gotować mleko 3 godziny ,użyłam gotowej masy krówkowej. 





Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić na 2 blaty

Masa:

40 dag słonecznika łuskanego
4 łyżki mleka
1/2 kostki margaryny
2 kostki margaryny palmy
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:

1/2 kostki margaryny roztopić na wolnym ogniu, dodać słonecznik i 4 łyżki mleka, wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Wyłożyć na blaszkę i mieszając co jakiś czas mieszając zapiec na złoty kolor. Mleko z puszki gotować 3 godziny. 2 kostki margaryny utrzeć dodać przestudzone mleko z puszki i słonecznik.

Dodatki:

2-3 paczki herbatników
1/2 szklanki spirytusu

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę masy przykryć drugim biszkoptem, następnie wyłożyć pozostałą część masy, wierzch przykryć herbatnikami nasączonymi spirytusem i polać polewą.
                                                                               Smacznego!

czwartek, 30 maja 2013

Ciasto Poezja smaków

Dziś publikuję bardzo pyszne cisto z książki siostry Anastazji. Połączenie masy jabłkowej z ciastem orzechowym tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Ja właśnie bardzo lubię takie połączenie, więc dosyć często piekę ciasta z jabłkami.




Ciasto I:


20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
20 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
8 jaj
1 cukier waniliowy
5 dag płatków migdałowych
5 dag orzechów krojonych
20 dag cukru kryształu

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do 2 blaszek jednakowej wielkości.
Ubić białka z cukrem kryształem i równomiernie rozłożyć na powierzchni obu placków. Jeden posypać płatkami migdałowymi a drugi pokrojonymi orzechami. Piec ok. 35 min. W 180 st.


Biszkopt orzechowy:




4 jaja
4-5 łyżek mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
5 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:



Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka a następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzech i bułkę tartą. Wylać do blaszki o takiej samej wielkości jak blaszka z ciasta I. Upiec.

Masa jabłkowa:


1 kg jabłek
1 łyżka masła
1 czerwona galaretka



Wykonanie:



Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, wmieszać suchą galaretkę i jeszcze chwilę dusić.



Krem:


1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowym
1 kostka masła



Wykonanie:



Z mleka, żółtek, cukru, mąki ziemniaczanej i pszennej ugotowac budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.



Dodatkowo:


1 mały słoik powideł śliwkowych lub galaretki porzeczkowej domowej roboty



Przełożenie ciasta:


1 ciasto pierwsze z orzechami
2 masa jabłkowa
3 biszkopt orzechowy
4 powidła
5 krem
6 ciasto pierwsze z migdałami
7 polewa- dowolna dekoracja






środa, 29 maja 2013

Sałatka brokułowa

W mojej kuchni zawsze gości przyprawa do zup typu maggi. Przyprawiam nią praktycznie każdą zupę, gołąbki a obecnie nawet sałatkę. Przepis zaczerpnięty od Moniki Chilmon.  Zachęcam do wypróbowania ponieważ jest bardzo pyszna.


Weroniki Chilmon



Do przygotowania sałatki potrzebowałam:

1 duży brokuł
2 piersi z kurczaka
2 puszki czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
majonez
sól
pieprz
1 łyżeczka maggi do zup

Wykonanie:

Brokuł ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Pierś pokroić w kostkę i usmażyć. Sałatkę połączyć z majonez i maggi. Wymieszać.  Doprawić solą i pieprzem do smaku.
                                                                     Smacznego!




                                                                         







wtorek, 28 maja 2013

Ciastka słoneczka

Tak jak już wcześniej wspominałam, wraz z moją córką lubimy piec ciasteczka. Dziś zamieszczam przepis na bardzo smaczne, chociaż pracochłonne słoneczka. Ale warto się pobawić i stworzyć coś naprawdę pysznego :).





Ciasto:

30 dag mąki
1 margaryna
3 żółtka

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce, a następnie wykrawać okrągłe ciasteczka. Smarować lukrem i upiec.

Lukier:

1 białko
10 dag cukru pudru

Wykonanie:

Białko ucieramy pałką z cukrem pudrem. Tak przygotowanym lukrem smarujemy wycięte krążki i pieczemy. Po upieczeniu składamy po dwa, smarując dowolną masą lub marmoladą  i obtaczać w kokosie.

czwartek, 23 maja 2013

Pomidory z mozzarellą

Dziś zachęcam do super przekąski, czyli pomidorki z serkiem mozzarellą. Połączenie pomidorów z serem polane sosem greckim wzbogaconym czosnkiem oraz świeżą bazylią, to wprost rozkosz dla podniebienia.
Oczywiście nie licząc ciast bo to głównie słodkości wprawiają nas w dobry nastrój. Ale ta przekąska jes zdecydowanie mniej kaloryczna.




Do przygotowania przekąski potrzebowałam:

5-6 pomidorów
20 dag sera mozzarella
1 sos grecki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
świeża bazylia

Wykonanie:

Pomidory pokroić w grubsze plastry, tak samo pokroić również ser. Na plastry pomidorów nałożyć ser. Z oliwy sosu czosnku oraz bazylii sporządzić sos i polać pomidorki.
                                                                                                Smacznego!

środa, 22 maja 2013

Sałatka z kabanosami

Moją propozycją na lunch w pracy jest sałatka z kabanosami. Proponuję ją ponieważ jest szybka w przygotowaniu a zarazem bardzo sycąca i smaczna. A majonez częściowo można zastąpić jogurtem wówczas będzie bardziej dietetyczna. Z pewnością polubicie ją tak bardzo jak ja.







Do przygotowania sałatki potrzebowałam:

1/2 kg marchewki
1 słoik pieczarek marynowanych
1 słoik ogórków konserwowych
1 puszka kukurydza
1 puszka fasolki czerwonej
30-40 dag kabanosów
1 duży słoik majonezu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta mielonej słodkiej papryki

Marchewkę ugotować, obrać z łupin i pokroić w kostkę. Ogórki i pieczarki również pokroić w kostkę, a kabanosy w 0,5 cm plasterki Wszystkie składniki wymieszać z majonezem oraz koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
                                                                                     Smacznego!

wtorek, 21 maja 2013

Gołąbki z młodej kapusty

Moją potrawą, do której zawsze dodaję maggi- i to w dość sporych ilościach :), są gołąbki. Nikomu nie trzeba przedstawiać i zachwalać, bo przecież każdy wie jakie są pyszne. A dziś zdradzam wam nasz rodzinny sekret najlepszych gołąbków na świecie. Prócz soli, pieprzu i czosnku dodajemy sporą ilość maggi,
właśnie owa przyprawa czyni je wyjątkowymi






Do przygotowania gołąbków użyłam:

2 główki młodej kapusty
2,5 szklanki ryżu
70 dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 łyżki maggi
sól
pieprz
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kapustę wypłukać i sparzyć w słonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Cebulę oczyścić pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem masła.
Ryż ugotować w lekko słonej wodzie w proporcji 2:1 czuli 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu.
Mięso przyprawić czosnkiem, dodać ryż, usmażoną cebulkę, pieprz oraz maggi. Całość dobrze wymieszać. Z kapusty powycinać twarde części. Na liście nakładać ryż i zwijać. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty i ułożyć warstwę gołąbków. Zalać bulionem z dodatkiem maggi, a na wierzch ułożyć wiórki masła i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Podawać polane sosem.

                                                                                          Smacznego!

                                                                         

poniedziałek, 20 maja 2013

Szynka nadziewana pastą czosnkową

Moją ulubioną przekąską w galarecie jest szynka nadziewana różnymi pastami. Dziś pasta z serka kanapkowego. Połączyłam go ze śmietanką, czosnkiem oraz natką pietruszki. A całość zalałam galaretą drobiową. Była doskonałą przekąską na urodzinowej imprezie mojej córki.




 Do przygotowania przekąski użyłam:

40-50 dag szynki tostowej
2 serki kanapkowe typu feta
1-2 ząbki czosnku
natki pietruszki
trochę śmietany

Wykonanie:

Ser roztarłam ze śmietaną dodałam zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszałam. Posmarowałam szynkę i zwinęłam w ruloniki. Ułożyłam na półmisku i zalałam tężejącą galaretą drobiową.

Galareta:

1 szklanka bulionu drobiowego
6 gram żelatyny


Wykonanie:

Zagotować bulion, rozpuścić w nim żelatynę i pozostawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretą zalać, wcześniej przygotowaną szynkę.
                                    Smacznego!


                                                    

czwartek, 16 maja 2013

Tort komunijny

 Przez kilka dni mało publikowałam, więc dziś prezentuję wam tort komunijny, który ostatnio robiłam. Ponieważ niektóre osoby nie lubią kokosu i orzechów, więc dolny tort piekłam według już prezentowanego wcześniej przepisu o nazwie Super Tort. Natomiast góra to jasny biszkopt przecięty na 3 blaty. Przełożony  masą czekoladową oraz jasną z galaretkami. A całość obłożyłam masą cukrową na którą przepis znalazłam tutaj. Niestety miałam z nią trochę problemów i nie wyszło mi tak jak planowałam, a w rezultacie tort wyglądał tak:




Przepis na dolny tort znajdziecie na moim blogu więc podam tylko składniki małego tortu, a piekłam na malutkiej tortownicy średnica 16 cm.


Składniki:

3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy i upiec. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

Krem:

1/2 kg masła
6 żółtek
17 dag mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
35 dag cukru pudru
rodzynki
kakao
czekolada
galaretki
spirytus

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodając rozpuszczoną mąkę kartoflaną w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać utartą masę, chwilę gotować. Powstały budyń wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżeczce budyniu, ciągle ucierając. Czynność powtarzać do momentu aż cały budyń zostanie połączony z masłem. Na koniec dodać trochę spirytusu.

Powstałym kremem obsmarować boki i wierzch tortu. Odłożyć trochę na posmarowanie małego, a pozostały krem podzielić na 2 części i do jednej dodać: kakao, czekoladę i rodzynki, a do drugiej pokrojone w kostkę kolorowe galaretki.
Ja wykorzystałam te, które pozostały mi z tortu dolnego.
Górę i boki obsmarowałam odłożonym wcześniej kremem.

Całość obłożyłam masą cukrową, którą zrobiłam z 2,5 porcji.
A dekoracje kleiłam klejem spożywczym oraz białą czekoladą.






wtorek, 14 maja 2013

Ciasto kruche z makiem i kokosem

 Dziś kolejne ciasto, tym razem makowo-kokosowe. Bardzo smaczne i dosyć łatwe w wykonaniu, aczkolwiek ja robiąc je niestety się pomyliłam a to dla tego że przeszkadzała mi pociecha, więc wyszło jak wyszło. Bardzo dobrze się kroi i nie kruszy, a  w rezultacie bardzo pyszne. 


Składniki ciasta:

60 dag mąki
30 dag margaryny
20 dag cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę posiekać  z mąką dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części.
jedną część wyłożyć na blachę, drugą część zamrozić a do trzeciej części dodać kakao i tez zamrozić.

Masa kokosowa:

6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag kokosu

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, kokos i wymieszać.


Masa makowa:

30 dag maku
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki masła
olejek migdałowy
rodzynki
trochę siekanych orzechów

wykonanie:

Mak sparzyć i zmielić dodać żółtka, roztopione masło, olejek migdałowy, rodzynki i trochę siekanych orzechów
Białka ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, dodać do maku i lekko wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:
Pierwsze ciasto rozwałkować wyłożyć do foremki i posmarować powidłem a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.
Na to zetrzeć trzecie ciasto kakaowe i znów kłaść pasami odwrotnie, kokos i mak.
Na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Piec w temp 180 C  przez 40-50 min

czwartek, 9 maja 2013

Ciasteczkowe róże

Przeglądając gazetkę Przepisy czytelników mój wzrok przykuły fantastyczne ciasteczka w kształcie róż. Moja córka koniecznie chciała abym je upiekła, więc zabrałam się za zrobienie ciasta a później z jej pomocą ciasteczka powstały błyskawicznie. Bardzo szybko też zniknęły więc chyba muszę czynność powtórzyć jeszcze raz aby znów skosztować tych słodkich wypieków.





400 g mąki
kostka masła
4-5 żółtek
1 białko
80 g cukru pudru
szczypta soli
marmolada
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie trochę kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy: masło, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy na płaty o grubości ok. 3 mm . 5 krążków ciasta układamy w szeregu jeden obok drugiego tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca łączeń smarujemy białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładamy marmoladę. Zwijamy w rulon, a następnie przecinamy na pół (powstaną 2 różyczki). W ten sam sposób przygotowujemy ciastka z reszty ciasta. Różyczki przekładamy na blachę pieczemy ok 15 minut.
                                                                                                       Smacznego!

środa, 8 maja 2013

Ciasto Królewiec

Jedni nazywają go Królewcem  inni Leonem, a tak naprawdę to niema większego znaczenia jak się nazywa. Najważniejsze że jest bardzo ładny i pyszny. Z pewnością można go upiec na święta czy na komunię oraz inne uroczystości rodzinne.Nie zaszkodzi upiec również bez okazji bo przecież nie jest zbyt skomplikowany w wykonaniu, to tylko tak wygląda.


Ciasto miodowe

składniki:

300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru pudru
1 całe jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki miodu
2 łyżki śmietany

wykonanie:

Z podanych składników zrobić ciasto. Dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwile do lodówki . Upiec dwa jednakowe placki .

Biszkopt:

5 jaj
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku
1 łyżka octu

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem. Dodać żółtka rozmieszane z octem, olej mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec na tej samej blaszce co ciasto kruche.

Krem budyniowy:

1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (margaryny)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem.

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 galaretka zielona
1 galaretka czerwona

Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić,wcześniej obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka. Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Jabłka podzielić na 2 części i każdej dodać inną galaretkę.


Przełożenie ciasta:

1 placek miodowy
2 krem budyniowy
3 masa jabłkowa
4 krem budyniowy
5 biszkopt
6 krem budyniowy
7 masa jabłkowa
8 krem budyniowy
9 placek miodowy



wtorek, 7 maja 2013

Kotlety z kurczaka inaczej

Przepis na te inne kotlety z kurczaka pochodzi z koła gospodyń wiejskich. Są bardzo szybkie w wykonaniu, a i składniki zawsze mam pod ręką  a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie znam osoby której by one nie smakowały.



składniki:


2 filety z kurczaka
2 łyżki mąki
2 łyżki majonezu
2 jaja
1 łyżeczka wegety
7-10 dag sera żółtego


Wykonanie:

 Filety pokroić w kostkę, ser zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pozostawić na 10 min. Kłaść łyżką placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. ( z jednej porcji wychodzi 6 kotletów)
                                                                                Smacznego!


poniedziałek, 6 maja 2013

Biały Sernik


Okres komunii w pełni więc zamieszczam mój, bardzo ładnie się prezentujący sernik. Bardzo szybki w wykonaniu, bez rodzynek, aby ci co ich nie lubią nie wygrzebywali. Przepis znajduje się  w moich zbiorach od bardzo dawna, więc go odkurzyłam i upiekłam, a ciasto zniknęło błyskawicznie, dobrze że wcześniej sfotografowałam






ciasto:

60 dag mąki
2 łyżeczki proszku
15 dag cukru pudru
1 margaryna
15 dag masła
6 żółtek

wykonanie:
 

Z podanych składników zrobić ciasto półkruche podzielić na 3 części i do jednej dać2 płaskie łyżki kakao. Mocno oziębić.

ser:

1 kilogram sera

25 dag cukru pudru
6 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Ser zmielić dodać cukier, ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasto żółte, połowę sera, ciasto kakaowe, drugą połowę sera i ciasto żółte. Po upieczeniu wykończamy polewą.

niedziela, 5 maja 2013

Kremówka z ciasta francuskiego

W końcu na dobre zagościła wiosna, a wraz z nią zaczęły się prace w ogrodzie. Właśnie dla tego z kupionego wcześniej ciasta francuskiego powstała tylko kremówka, choć w rzeczywistości miało być coś innego:) niestety zabrakło czasu, a i termin ważności dobiega końca, więc trzeba było upiec coś na szybko.





1 opakowanie ciasta francuskiego


Ciasto rozwinąć przeciąć na dwie części i upiec dwa placki.

Krem:

15 dag cukru
15 dag mąki
3 jaja
1/2 litra i 1/4 szklanki mleka
cukier waniliowy

Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką. Mleko zagotować i zalać nim utarte żółtka z mąką, a następnie ciągle mieszając, ugotować budyń. Gorącym budyniem przełożyć placki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
W przypadku robienia kremówki z dwóch ciast należy przygotować krem z dwóch porcji.
                                                     Smacznego!


                                                             Czas na ciasto francuskie

sobota, 4 maja 2013

Placek świąteczny z orzechami

Jak wszystkie łasuchy uwielbiamy ciasta. Ulubione ciasto mojego syna to takie w którym są owoce. Najczęściej piekę z dodatkiem jabłek, ponieważ są dostępne przez cały rok. A jesienią przygotowuję je do słoików- to takie moje zimowe zapasy, które wykorzystuję podczas pieczenia.







Ciasto:

50 dag mąki
30 dag tłuszczu
2 łyżki śmietany
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

30 dag orzechów grubo krajanych
12 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki miodu

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek
cukier według uznania
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
ew. rodzynki, skórka cytrynowa
3 łyżki wody

wykonanie
Składniki na masę orzechowa smażyć 5 min. z mąki , tłuszczu , śmietany , jajek , cukru i proszku zagnieść kruche ciasto (najlepiej wszystko siekać nożem) podzielić na 3 części . Upiec 2 placki .Na trzeci surowy placek wyłożyć masę orzechową , wstawić do piekarnika i upiec. Jabłka obrać, poszatkować grubszej tarce, dodać cukier, kwasek lub sok z cytryny i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać kisiel cytryny lub mąkę ziemniaczaną, wymieszany z 3 łyżkami wody, i jeszcze podsmażyć .Można dodać rodzynki, skórkę cytrynową. Ciepłą masą przekładamy placki. Placek z orzechami kładziemy na wierzch .


 Smacznego!


Zielnik Kuchenny 2013

piątek, 3 maja 2013

Sałatka jarzynowa

Oto sałatka, którą robiła moja babcia, mama i oczywiście ja. Jest ulubioną sałatką moich pociech i niezastąpiona podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Z pewnością gości nie tylko na naszym stole. Jest pyszna a w jej skład wchodzą głownie warzywa. Nie jest ona najszybsza ale czego się nie robi dla swojej rodzinki.



Do przygotowania sałatki potrzebowałam:



3 duże marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
5 ziemniaków
5-6 jaj
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 cebula
6-7 ogórków kwaszonych
1 słoik majonezu
2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz

Wykonanie:

Warzywa ugotować w mundurkach, a po przestygnięciu obrać i pokroić w kostkę.Ugotowane jajka, ogórki oraz cebulę również kroimy w kostkę. Dodajemy osączoną na sicie kukurydzę oraz groszek przyprawiamy solą oraz pieprzem i całość łączymy z majonezem.




Sałatkowe szaleństwo!
                                                                            Smacznego!

czwartek, 2 maja 2013

Omlet z wątróbką

Cała moja rodzina uwielbia wątróbkę z wyjątkiem najmłodszej latorośli. Kiedyś na obiad przygotowałam wątróbkę z cebulką, zapach unosił się aż na zewnątrz. moja córka wróciwszy do domu ze szkoły zapytała. Co tak pięknie pachnie?
Na moją odpowiedź że to wątróbka stwierdziła że będzie ją jadła, jednak po spróbowaniu rozległ się okrzyk o fuj! i stwierdzenie że tak pięknie pachnie a takie jest niedobre.
Aby jakoś przemycić do jadłospisu tak nielubiana wątróbkę następnym razem zrobiłam omlet z dodatkiem wątróbki. I tym razem jej posmakował :-)





Do przygotowania omletu użyłam:

2 wątróbki drobiowe
2 jajka
natka pietruszki
sól
pieprz

Wątróbkę pokroić i podsmażyć na maśle. Jajka roztrzepać przyprawić solą, pieprzem i wlać do wątróbki. Usmażyć. Posypać natką z pietruszki.
                                                         Smacznego!


A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!

środa, 1 maja 2013

Rurki z kremem

Kiedyś ciasto francuskie wykonywałam własnoręcznie, ale to bardzo mozolne zajęcie, i od kiedy już można kupić je w sklepie to po prostu sięgam po gotowca. Naszym ulubionym deserem z ciasta francuskiego są oczywiście rurki z kremem. Z ciasta francuskiego robię też inne przekąski, nie tylko słodkie. Oczywiście dziś ulubione rurki.


1 opakowanie ciasta francuskiego

Ciasto wyciągnąć z lodówki, a następnie lekko rozwałkować i pociąć na pasy. Paskami owinąć foremki do rurek i upiec, a po przestygnięciu napełniać kremem.

Krem:

1 litr mleka
4 żółtka
2 całe jaja
1 cukier waniliowy
25 dkg cukru pudru
5 dkg masła
8 dkg mąki pszennej
8 dkg mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy mąki oraz 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego mleka dajemy masło, gdy mleko zawrze wlewamy je cienkim strumieniem do masy z żółtek.
Stawiamy na ogień i gotujemy aż zgęstnieje. Studzić i napełniać rurki.
Smacznego!