wtorek, 30 kwietnia 2013

Bananowe pole

 Moja rodzina bardzo lubi ciasta z owocami, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto bananowe. Piszę że szybkie, bo wystarczy wcześniej upiec biszkopt a ciasto można przygotować kiedy tylko masz ochotę na coś słodkiego.Bita śmietana z pieczonymi bananami tworzy pyszną piankę, która posmakuje najbardziej wybrednym smakoszom deserów.




Upiec biszkopt z 4 jaj


Masa bananowa:

5 bananów
1/2 litra śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Banany w całości zapiec w piekarniku aż do momentu uzyskania czarnego koloru skórki ok. 10 minut. Po przestygnięciu obrać i zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i dodać zmiksowane banany, na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

Dodatki:

4 banany
2 galaretki zielone (przygotować według przepisu)

Na biszkopt wyłożyć masę bananową, następnie rozłożyć plasterki bananów i całość zalać tężejącą galaretką.
             Smacznego!


poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sałatka warstwowa

Na moim stole zagościła bardzo smaczna sałatka. Przygotowywana z półproduktów więc jest bardzo szybka w wykonaniu, a i składniki niezbyt wyszukane, więc na pewno znajdziesz je w swojej kuchni aby ją przygotować samodzielnie.



Składniki:

2 filety drobiowe
1 puszka kukurydzy
1 większa cebula czerwona
3-4 jajka
5-6 ogórków konserwowych
1 puszka czerwonej fasolki
1/2 małej główki kapusty pekińskiej
20 dag sera żółtego
1 słoik majonezu
sól
pieprz

wykonanie:
  1. Filety pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawą kebab gyros. Wystudzić, a następnie wyłożyć do salaterki i delikatnie polać ketchupem, a następnie wyłożyć kilka kleksów majonezu
  2. Warstwa kukurydzy
  3. kleksy majonezu
  4. Cebula czerwona pokrojona w kostkę
  5. kleksy majonezu 
  6. jajka pokrojone w kostkę
  7. kleksy majonezu
  8. ogórek konserwowy w kostkę
  9. kleksy majonezu
  10. fasolka czerwona
  11. kleksy majonezu
  12. warstwa kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paseczki
  13. kleksy majon
  14. całość przykryć startym żółtym serem
Niektóre warstwy można zastąpić pikantnym ketchupem.
                                                                                                           Smacznego!

Sałatkowe szaleństwo!

niedziela, 28 kwietnia 2013

Pulpety w sosie chrzanowym

Bardzo lubię nowe smaki w kuchni. Inspiracje czerpię z różnych źródeł. Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym znalazłam właśnie tutaj. Pyszne lekko strawne mięsko i delikatny kremowy sosik o smaku chrzanowym tworzą idealną kompozycję smakową.  Moja rodzinka bardzo się nimi zajadała, więc na pewno częściej będą gościć na naszym stole.




składniki
750 g mielonego mięsa
1 bułka
150 ml mleka
2 cebule
1 jajko
1 łyżka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
2 łyżki masła
pół łyżeczki soku z cytryny
250 ml śmietany
kilka łyżek świeżo utartego chrzanu
sól
pieprz
cukier
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Cebule kroimy w drobną kostkę. Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy mielone mięso, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczana, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcje. Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej i jedna ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę . Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan. Pulpety możemy podawać z makaronem, z ryżem, z kaszą albo ziemniakami  i surówka z marchwi . Jeżeli chcemy , możemy nadziewać pulpety ugotowanymi na twardo przepiórczymi jajami.
                                                                                                                    Smacznego!

Klopsiki i pulpety II

sobota, 27 kwietnia 2013

Placuszki marchewkowe

Dziś dla odmiany przygotowałam placuszki marchewkowe. Pewnie ktoś pomyśli o fuj, ale moim łakomczuchom bardzo przypadły do gustu. Są lżejsze i delikatniejsze od ziemniaczanych, ale równie smakowite. Polane ostrym sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie.













6 średnich marchewek
30 dag  półtłustego białego sera
2 jajka
8  czubatych łyżek mąki
curry
sól
pieprz
.
Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na drobne wiórki. Dodaj do nich pokruszony ser.
Do masy wbij jajka, dodaj mąkę, płaską łyżeczkę curry oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, usmaż z masy rumiane placki . Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Podawaj placki z gęstym sosem czosnkowym lub pastą na bazie jogurtu, sera białego, czosnku i posiekanej cebuli dymki.


Marchew w roli głównej

czwartek, 25 kwietnia 2013

Żeberka w sosie grzybowym

Od czasu do czasu lubię upichcić żeberka, przyrządzam je na różne sposoby.. W spiżarni pozostały jeszcze suszone grzybki- oczywiście z własnych jesiennych zbiorów- więc dziś mięsko w aromatycznym sosiku grzybowym. Zapach unosił się na cały dom, więc żeberka znikły bardzo szybko.



składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
30 g suszonych grzybów
2 łyżki mąki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
olej
sól
pieprz

wykonanie:

Żeberka oczyścić, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym podzielić na porcje . W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim żeberka ok . 15 min z każdej strony . Najlepiej przykryć garnek pokrywką , żeby mięso się poddusiło.

Cebule obrać i drobno posiekać . Dodać do mięsa , a następnie podlać wodą i wymieszać. wrzucić suszone grzyby i całość  dusić około 1 i 1/2 godziny od czasu do czasu mieszając .

Sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietanką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Gotowe żeberka można podawać z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

środa, 24 kwietnia 2013

Sernik

Serniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodziny. Pod żadnym pozorem nie może go zabraknąć na świątecznym stole, a także podczas spotkań rodzinnych. Za każdym razem występuje w innej wersji innymi dodatkami. Zachęcam również ciebie do wypróbowania również takiej wersji.




 Upiec  cienki   biszkopt ciemny z 3 jaj


Sernik: 


 Składniki:

1,5 kg sera zmielonego
1/ kg cukru pudru
12 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z  cukrem, dodając żółtka , ser , mąkę, i proszek do pieczenia . Z białek ubić pianę i wmieszać w ser. Przełożyć do 2 blaszek i upiec 2 serniki  w temp. 180 st..C przez około ,40 min.


Masa:



25 dag masła
2 jaja
4-5 łyżek cukru kryształu
kawa lub kakao do smaku spirytus do smaku

Wykonanie:
Jaja z cukrem ubić na parze masło utrzeć dodając stopniowo  przestudzona masę jajeczna . Na końcu dodać kawę lub kakao odrobinę spirytusu . Delikatnie wymieszać

dodatek:

1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki pomarańczowe

(przygotować wg  przepisu na opakowaniu )


Złożenie ciasta:

sernik -1/2 masy -biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta .Pomiędzy nimi kółka wycięte z biszkoptu ciemnego -zalać tężejącą galaretka- pozostałą część masy- sernik-biała polewa .

wtorek, 23 kwietnia 2013

Afrykańczyk

Wykwintna wersja tradycyjnego makowca -chociaż zwyczajne też są bardzo pyszne :). Taki makowiec upieczony (oczywiście własnoręcznie) może zdobić nasz stół podczas świąt, przyjęć rodzinnych a także komunii świętych naszych pociech. Każda gospodyni powinna koniecznie wypróbować tak wspaniały i pyszny makowiec.




 Ciasto makowe

Składniki:

15 dag margaryny
8 jaj
20 dag cukru pudru
10 dag miodu płynnego
1 łyżeczka (mała) kakao
30 dag maku
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem , dodając po  jednym żółtku  , miód , mąkę  , sodę oraz sparzony i zmielony mak . Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek . Upiec dwa placki.

Placek biały

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem , dodając mąkę pszenna , mąkę ziemniaczana wymieszać z proszkiem do pieczenia i ocet. Upiec placek.

Masa jabłkowa

Składniki:

1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła

Wykonanie
jabłka obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach . masło rozgrzać dodać jabłka . Poddusić pod przykryciem , dodać suche galaretki , dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia .

Krem

Składniki:

6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki zienmiaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1,5 kostki masła
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając ugotować budyń. Masło utrzeć dodając wystudzony budyń.

Przełożenie ciasta:

Ciasto makowe - krem - placek biały - masa jabłkowa - krem - ciasto makowe - polewa.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Tort naleśnikowy z pieczarkami

Nie znam osoby która by nie lubiła naleśników. Podajemy je w różny sposób i (wszystkie są bardzo pyszne). Dziś podane nieco inaczej bo w formie torciku, przełożonego farszem pieczarkowym. Może nie jest tak piękny jak słodki tort, ale ten naleśnikowy jest za to bardzo smaczny i syty. Doskonały na pyszny obiadek.



Ciasto:


2 szklanki mąki
szklanka mleka
ok. 1,5 szklanki wody
2 jajka
sól
olej do smażenia

Farsz:


60 dag pieczarek
2 duże pory
7 łyżek oleju
ząbki czosnku
35 dag sera żółtego
sól
pieprz
suszony tymianek


SPOSÓB WYKONANIA

Mąkę zmiksuj na ciasto z mlekiem, wodą, jajkami i odrobiną soli. Odstaw na 30 min.
Usmaż 8-9 cienkich naleśników.
Pieczarki i oczyszczone pory pokrój w plasterki. Usmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzyj na tarce. Naleśniki przełóż farszem i startym serem. Ostatni naleśnik powinien być posypany serem. Tort przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut.

Smacznego!

Pieczarkowy Tydzień 2013

niedziela, 21 kwietnia 2013

Bananowy piernik

 Wielokrotnie jadłam pierniki ale zazwyczaj były one suche i zapychające. Bananowy piernik, chociaż nie wiem czy to ciasto można tak nazwać. Smakiem przypomina raczej murzynka, ale niech będzie piernik. Brązowy kolor nadała mu kawa, a banany smak i wilgotność. Rewelacyjny z poobiednią filiżanką kawy.



Ciasto:


3 duże dojrzałe banany
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki kaszy manny
1 łyżka kawy rozpuszczanej
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
2 dag masła
2 łyżki bułki tartej do formy
wiórki kokosowe 
1 tabliczka czekolady
1 łyżka mleka

wykonanie
Banany obrać i razem z cukrem, miodem i jajkami zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać kawę, mąkę przesianą z sodą oraz kaszę manną i nadal ucierać aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać.Blaszkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i napełnić ciastem. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.Upieczone ciasto polać czekoladą rozpuszczoną z łyżką mleka.
SMACZNEGO!

sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasto o smaku miętowym

Przed nami okres komunii i z pewnością każda mama pragnie zaprezentować się jak najlepiej. Dziś publikuję wspaniałe ciasto o smaku miętowym. Orzeźwiający smak mięty delikatnie łagodzi słodycz ciasta nadając oryginalny smak.




Ciasto:



1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
4 jaja
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę roztopić i do ciepłej dodać cukier i kakao, następnie dodajemy 5 łyżek wody i studzimy. Do wystudzonego płynu dodajemy 4 żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Z białek ubijamy pianę i lekko mieszamy z ciastem, a następnie przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 25 minut w 160 st.C. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na 2 blaty.


Masa:



1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie landrynek miętowych
1 podwójne opakowanie pomarańczowych delicji


Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ciągle mieszając, a gdy się rozpuszczą odstawiamy do wystygnięcia. Zelatynę również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i również studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy syrop z landrynek i żelatynę.

Składamy:

Ciasto ciemne-1/2 masy miętowej-delicje jedna obok drugiej czekoladą do dołu-druga część masy- ciasto ciemne wierzch polać polewą.

czwartek, 18 kwietnia 2013

Cytrynowe ciasteczka owsiane

Oto najzwyklejsze ciasteczka owsiane Ciasteczka, są bardzo smaczne i zdrowe ponieważ zawierają błonnik tak bardzo potrzebny w układzie trawiennym. Ciasteczka można również wzbogacić dodając pokrojone suszone owoce.




25 dag margaryny
2 jajka
7 dag płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
20 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
18 dag cukru
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
sól

Z podanych składników zagnieć ciasto. Następnie przenieś ciasto na arkusz folii aluminiowej i uformuj wałek o średnicy 5 cm.
Włóż ciasto do zamrażarki najlepiej na godzinę. Wyjmij i pokrój ostrym nożem na plastry o grubości ok. 5 mm. Blachę wyłóż papierem i do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka, pamiętając o zachowaniu odległości.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut lub do zarumienienia brzegów.
Po upieczeniu poczekaj kilka minut, ponieważ ciasteczka będą miękkie. Następnie przełóż na metalową kratkę i wystudź.

Cytrynowe wypieki

Faszerowane sznycelki indycze

Dziś pragnę wam przedstawić nową wersję sznycli z indyka. Takie sznycelki smakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Serek topiony i szynka to doskonałe połączenie smakowe. Spróbuj to poczujesz naprawdę dobry smak.






4 sznycle z indyka
4 plastry szynki
8 plasterków żółtego sera
4 serki topione

Sznycle rozbić posmarować serkiem topionym, na to ułożyć plasterek sera żółtego, następnie plasterek szynki i znów sera. Złożyć w kopertę a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni.
Smacznego!

środa, 17 kwietnia 2013

Sałatka z łososiem

Oto mój pomysł na sałatkę, z dodatkiem łososia. Wbrew pozorom jest ona smaczna i bardzo sycąca. Można się nią zajadać na śniadanie i kolację. Idealna na wiosnę.



Do przygotowania sałatki użyłam:

1/2 główki kapusty pekińskiej

3 pomidory
2 ogórki korniszony
pęczek szczypiorku
ok. 20 dag wędzonego łososia
sól
pieprz

sos:

1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Kapustę myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w paski. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z ogórkami kroimy w kostkę.
Łososia kroimy w małe kawałki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do warzyw. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i polewamy sałatkę.
Dodatkowo można posypać uprażonym słonecznikiem.

Sałatkowe szaleństwo!

wtorek, 16 kwietnia 2013

DUŻY 3 BIT

W moich zbiorach znajduje się wiele przepisów na pyszne ciasta. Dziś bardziej wystawna wersja szybkiego ciasta 3 BIT, które znajduje się już na moim  blogu. Ta wersja jest bardziej pracochłonna ale zachęcam do pieczenia własnych ciast, bo są naprawdę smaczne.



Biszkopt:

8 jaj
35 dag cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z cukrem do białości i dodawać po łyżce wody. Mąkę proszek i kakao wymieszać razem i dodawać do żółtek a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Wyłożyć na blaszkę i upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 blaty.

Krem toffi:

1 puszka mleka skondensowanego (ugotować dzień wcześniej, gotować przez 2,5 godz.)
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki
1/2 litra mleka
2 kostki masła

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki i zalać wrzącym mlekiem. Zagotować mleko i wlać utarte żółtka. Ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń a na końcu ugotowane mleko.

Bita śmietana:

1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny lub galaretka

Śmietanę ubić z cukrem a następnie dodać rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Przestudzoną dodać do śmietany i lekko ubić.

Dodatkowo 6-7 paczek herbatników szkolnych

Przełożenie ciasta:

ciasto ciemne-połowa kremu toffi-warstwa herbatników-bita śmietana-warstwa herbatników-krem toffi-ciasto ciemne
Wierzch wykończyć polewą

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kotlety schabowe faszerowane natką pietruszki

Ostatnio bardzo często na obiad robię kotlety faszerowane. Robi się je troszkę dłużej od zwykłych ale farsz nadaje kotletom nowego odmiennego smaku. Domownicy wręcz domagają się urozmaicenia tradycyjnych potraw, a i mi znudziły się takie oklepane gołe mięso.






6 kotletów schabowych lub drobiowych
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
10 dkg żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
1-2 łyżki majonezu
sól
pieprz
2 jaja
bułka tarta
tłuszcz

Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. do przestudzonej cebuli dodać starty na grubych oczkach żółty ser,czosnek i majonez . Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać natkę.

Na kotlety nakładać farsz złożyć na połowę , panierować i usmażyć na patelni.

niedziela, 14 kwietnia 2013

Szynka w sosie czosnkowym

W lodówce kawałek szynki a w głowie pomysł zaczerpnięty z tejże to strony i leciutko przeze mnie zmodyfikowany. Nawet najbardziej wybredni członkowie rodziny wcinali ze smakiem. Efekt końcowy: bardzo smaczne to mięsko!






Składniki:

600 g szynki,
15 g czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
4 łyżki oleju
sól
pieprz

Sos:
1 główka czosnku
1 cebula
po 1 łyżce: masła i mąki.

Przygotowanie:
Sporządzamy mieszankę z posiekanego i utartego z solą czosnku, pieprzu, papryki i majeranku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na od 3 do 24 godzin.
Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C,  lub w kuchence mikrofalowej ok. 30 minut na pełnej mocy kuchenki.
Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę majeranku i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek - przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, miksujemy lub przecieramy przez sito, dosypujemy łyżkę mąki, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Do powstałego sosu dodajemy troszkę słodkiej śmietanki dla polepszenia smaku i nadania aksamitności.
Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami.

Smacznego!

sobota, 13 kwietnia 2013

Mini babeczki

Ilekroć bywałam na przyjęciach zawsze mój wzrok przyciągały malutkie babeczki nadziane kremem i ozdobione kandyzowanymi owocami. Dziś właśnie one zdobią mój stół. Przygotowane własnoręcznie wraz z moją córką smakują jeszcze bardziej. Przepis na kruche babeczki znalazłam właśnie tutaj a ozdabiała moja pociecha.




Ciasto kruche:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 kostki margaryny
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i mocno schłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać foremkami, a następnie ciastem dokładnie wylepić foremki. Upiec na słomkowy kolor.

Krem:

1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
cukier do smaku
1 kostka masła

Z podanych składników ugotować budyń, a przestudzony połączyć z roztartym masłem.
Gotowym kremem napełniać babeczki i ozdabiać kandyzowanymi owocami.

piątek, 12 kwietnia 2013

Pychotka z serem makiem i jabłkami

Moim kolejnym bardzo smacznym ciastem jest pychotka. Połączenie sera z makiem tworzy smakowy duet a jabłka dodają owocowego smaku. Osobiście mi takie połączenie bardzo odpowiada. Wyprubuj może i tobie przypadnie do gustu. 



Ciasto:

40 dag mąki
16 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
2 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zarobić cisto i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na dwa placki i jeden z nich upiec a drugi pozostawić surowy.

Mak:

30 dag maku ( sparzyć i przemielić)
2 jajka
20 dag cukru pudru
zapach migdałowy
bakalie

Jajka z cukrem utrzeć na parze, dodać mak i pozostałe składniki. Tak przygotowany mak wyłożyć na surowe ciasto.

Ser:

80 dag sera
5 jajek
10 dag masła lub margaryny
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać przemielony ser i utrzeć pod koniec dodać proszek i ubitą pianę z białek. Na kruche ciasto wyłożyć mak i ser a następnie upiec.

Jabłka:

1 kg jabłek
15 dag cukru
1 galaretka
1 mały cynamon

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie usmażyć z cukrem i cynamonem, pod koniec dodać galaretkę. Ciepłe jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto serowo-makowe, a wierzch przykryć wcześniej upieczonym ciastem kruchym. Wykończyć polewą.

Smacznego!



czwartek, 11 kwietnia 2013

Ciasto Architekta


Mając ochotę na coś słodkiego przygotowałam takie oto ciasto według przepisu siostry Anastazji. Wbrew p[ozorom nie jest skomplikowane, a robi się je bardzo szybko.






Upiec biszkopt jasny - grubszy.

Upiec biszkopt ciemny - cieńszy i po upieczeniu wyciąć w nim kieliszkiem kółeczka

Masa budyniowa
:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao.
2 kostki masłu
cukier do smaku


Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.

Masa serowa


50 dag serków homogenizowanych śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone.
3-4 banany.
1 cytryna

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, gdy zacznie tężeć, połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać.
Banany obrać, pokroić w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skropić sokiem z cytryny.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko włożyć kawałek banana - masa serowa - wcisnąć w masę serową ciemne kółeczka -masa jasna - na wierzch polewa.

Zamiast bananów można dać inne owoce, np. brzoskwinie z puszki.

środa, 10 kwietnia 2013

Sałatka ananasowa z chrzanem


Bardzo pyszna i szybka sałatka. Ciekawe połączenie chrzanu z ananasem tworzy fantastyczny i niepowtarzalny smak.




Składniki:

1 słoiczek chrzanu
1 puszka kukurydzy
1 torebka ryżu ( ugotowany i wystudzony)
4 jajka
4 plastry ananasa
majonez
sól
pieprz

Do miski wrzucić ryż, pokrojone w kostkę ananasy i jajka oraz odsączoną kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, połączyć majonezem.

wtorek, 9 kwietnia 2013

Pierś kurczaka faszerowana bananem


Już od dawna nosiłam się z zamiarem wypróbowania owego przepisu, który pochodzi ze zbioru koła gospodyń wiejskich. Jakoś nigdy nie miałam odwagi na łączenie takich smaków aż do chwili kiedy to miałam dość sporą ilość bananów. Wtedy to piekłam placuszki, cista z ich dodatkiem a na koniec było mięsko z ich zawartością. Muszę przyznać że nawet całkiem smaczne.



4-5 piersi z kurczaka
2 banany
sól
pieprz
mąka
jajko
bułka tarta

Umyte i osuszone piersi rozbijamy na kotlety i przyprawiamy solą i pieprzem. Na tak przygotowane mięso kładziemy kawałek banana i składamy w kopertę, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Kurczak orientalnie
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ciasto pomarańczowe z masą jagodową

Kolejne pyszne i bardzo imponujące ciasto. Jest bardzo smaczne więc polecam na przyjęcia rodzinne. Mojej rodzinie bardzo posmakował i myślę że tobie również. Przepis pochodzi z książki 143 Przysmaki siostry Anastazji.



 CIASTO POMARAŃCZOWE

25 dkg margaryny
15 dkg cukru kryształu
40 dkg mąki
6 jaj
1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżeczki drożdży w proszku
4-5 łyżek jasnego dżemu

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, sok pomarańczowy, dżem i mąkę z drożdżami.. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 2 części i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem jednakowych blaszek. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec w temp.180 st.

CIASTO SEROWE

60 dkg sera białego zmielonego
25 dkg cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
6 jaj
15 dkg margaryny
owoce( kostka suszona)

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i owoce. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto . Upiec sernik w temp. 180 st.

MASA JAGODOWA

1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
25 dkg masła
2 łyżki cukru kryształu
1 słoik dżemu z jagód

Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, a na końcu zmiksowany dżem. Podzielić na 2 części.


Składać:
ciasto pomarańczowe-połowa masy-ciasto serowe- druga połowa masy-ciasto pomarańczowe- polewa.


Przepisy Siostry Anastazji

niedziela, 7 kwietnia 2013

Sałatka śledziowa

Bardzo prosta i szybka sałatka śledziowa. Szkoda że zrobiłam jej tak mało bo bardzo wszystkim smakowała.




50 dkg matiasów w oleju
25 dkg pieczarek konserwowych
4 ogórki kiszone
1 por
majonez
śmietana
musztarda
sól
pieprz

Matiasy wymoczyć przez 1,5 godziny w wodzie a następnie pokroić w kostkę. Pieczarki i ogórki również pokroić w kostkę a por w półplasterki. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą przyprawić solą i pieprzem a następnie wymieszać z pokrojonymi składnikami sałatki.

sobota, 6 kwietnia 2013

Babka ucierana


Dziś babkę ucieraną, jest wilgotniejsza od babki drożdżowej i nie czerstwieje tak szybko, pod warunkiem że coś zostanie :).



Składniki:

25 dag margaryny
6 jaj
30 dag mąki
20 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany


Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do piecza i śmietanę, na końcu wmieszać bakalie.

Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto, Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe, a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łopatką.  Piec przez ok. 40 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu polukrować lub posyp cukrem pudrem.


Smacznego!
Babki i babeczki

piątek, 5 kwietnia 2013

Ciasto z galaretkami

Bardzo fajne ciasto z masą galaretkową. Nie drogie a jakie smaczne, uwielbiane przez dzieci i nie tylko.
Można sobie upiec ot tak na deser.


Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, utrwalić cukrem, następnie dodać żółtka. Do ubitej masy dodać mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem i upiec.

Masa z galaretkami:

1 masło
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
3 dag żelatyny
1 szklanka mleka
3 galaretki

Galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance wody, a gdy zastygną pokroić w kostkę.
Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodać ubitą pianę z białek oraz żelatynę rozpuszczoną w szklance gorącego mleka jednocześnie ucierając. Gdy masa przestygnie dodać pokrojone galaretki. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem wierzch udekorować polewą.

czwartek, 4 kwietnia 2013

Ciasto szkolne



Ciasto szkolne według przepisu siostry Anastazji jest wykwintnym i pysznym słodkim wypiekiem. Kwaskowa masa śliwkowa i lekko słodka masa śmietankowa tworzą doskonałą kompozycję smakową. Jak raz spróbujesz to nie będziesz mogła oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejny kawałek. Przepis pochodzi z książki 143 PRZYSMAKI SIOSTRY ANASTAZJI




Upiec biszkopt z 6 jaj i przekroić go na 2 blaty

Masa śliwkowa:

2l musu śliwkowego [ ugotowane śliwki zmiksować]
4 galaretki owocowe czerwone
cukier do smaku

Do musu śliwkowego dodać sypkie galaretki. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia galaretek. Posłodzić wg uznania.

Masa śmietankowa

0,5l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i pod koniec wlać letnią żelatynę.

DODATEK: herbatniki

Złożenie ciasta:

biszkopt- 1/2 masy śliwkowej- warstwa herbatników- masa śmietankowa- warstwa herbatników- 1/2 masy śliwkowej-biszkopt



Przepisy Siostry Anastazji

Świąteczny koszyk

Jest to mój pierwszy wypiek tego typu. Nie wyszedł idealnie ale nie poddam się i następnym razem na pewno wyjdzie dużo lepiej. Ale córci i tak się podobał.




Ciasto:

1 kg mąki 50 g drożdży
2 jajka
90 g cukru (ok. pół szklanki)
0,5 1 mleka (letniego)
50 g masła (roztopionego)
1 łyżeczka soli

Na lukier
ok. 1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wody I oprócz tego:
tłuszcz do wysmarowania miseczki
2 żółtka (do smarowania ciasta

Naczynie na którym pieczemy najlepiej żeby miało 17-20 cm. średnicy.

Przygotować ciasto drożdżowe:

Przesiać mąkę do miski, Zrobić niej dołek, rozkruszyć i włożyć tam drożdże, posypać je odrobiną cukru i zalać 3 łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na tak. 15 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Gdy już , widzimy, ze drożdże pracują tzn, powstają pęcherzyki, rozczyn się podnosi to mieszamy go z całą mąką, cukrem i solą. Wbijamy jajka i wyrabiamy, stopniowo dodając letnie mleko i tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy odchodzi od rąk i dna miski, jest gładkie i błyszczące. Przykryć miskę i odstawić na ok. 30 min, do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Z ciasta upleść 5 warkoczy i długością pasujących do odwróconego dna miski.
Na owiniętą folią aluminiową i natłuszczoną miskę ułożyć 3 warkocze obok siebie ale na końce odsunąć nieco od siebie. Kolejne dwa warkocze ułożyć tak aby krzyżowały się z poprzednimi i na bokach  miski miały jednakowe odstępy. Szusty warkocz musi mieć długość obwodu naszego koszyka i należy nim opleść nasz koszyk. Całość posmarować rozmieszanymi żółtkami i upiec. Z pozostałego ciasta zrobić warkoczyk i również upiec na odwróconej misce, to będzie ucho naszego koszyka. Upieczone i wystudzone części połączyć za pomocą patyczków do szaszłyków. Gotowy koszyk można pokryć lukrem.

środa, 3 kwietnia 2013

Szybka sałatka

Oto szybka i efektowna sałatka. Można ją sobie przygotować w każdej chwili a z podanych składników wychodzą dwa półmiski i każdy można polać innym sosem ( takim jaki mamy pod ręką )




Składniki:

1 sałata lub mała kapusta pekińska
4-5 filetów drobiowych
50 dag sera żółtego
4 pomidory
2 zielone ogórki
1 butelka gotowego sosu francuskiego helmanz
2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
5-6 jaj
puszka czerwonej fasoli


Filety z kurczaka przypraw na ostro i upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu pokrój na grubą kostkę 1-1,5 cm. Pozostałe składniki również pokrój a grubą kostkę.
Na półmisku ułóż warstwę pokrojonej kapusty lub sałaty, kurczaka, ogórków pomidorów oraz seraa następnie całość polej sosem wymieszanym z jogurtem. Na tak przygotowaną sałatkę układam ćwiartki ugotowanych jajek a wokół obwodu rozkładam czerwoną fasolę.