niedziela, 1 września 2013

Dżem z dyni i pomarańczy

Dziś moje ulubione połączenie, dyni z pomarańczą. Wychodzi całkiem smaczny dżemik, nawet dzieci nie wyczuwają co wchodzi w jego skład.





Składniki:

20 dag miąższu dyni
2 duże pomarańcze
60 dag brązowego lub białego cukru

Wykonanie:

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Pomarańcze sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy, owoce rozdzielamy na cząstki i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do dyni. Dżem gotujemy na małym ogniu ok. 50 minut, aż owoce się zeszklą. Przekładamy do słoików, zamykamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!


Zapasy na zimę - I edycja 2013Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze:

  1. przepiękny kolor :)
    dziękuję za udział w akcji Warzywa w słodyczach 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    Skusiłam się na ten drzemik, ale niestety wyszedł bardzo gorzki za sprawą tych białych błonek w pomarańczy - czy ty je usuwasz wszystkie czy może jest jakiś inny sposób by sie pozbyć tej goryczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórkę ścieramy bardzo delikatnie aby nie zetrzeć białej skórki, bardzo dokładnie obieramy i filetujemy pomarańczę aby nie pozostało białych części,wówczas dżem nie będzie gorzki.

      Usuń