środa, 3 lipca 2013

Placuszki warzywne o smaku pizzy

Mamy już własne młode warzywa, dla tego dziś podaję fantastyczny przepis na placuszki warzywne. Przepis zaczerpnięty z Radia Maryja publikowany przez siostrę Leonillę. Ja troszeczkę zmodyfikowałam i do ciasta dodaję ok 1-1,5 dag drożdży i przyprawę do pizzy. Smakują wyśmienicie z pikantnym ketchupem, a nawet sosem czosnkowym.




Do przygotowania placuszków użyłam:


9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
1 szklanka przegotowanej letniej wody
1 dag drożdży
20 dag drobno posiekanej wędliny
1 marchew starta na dużych oczkach
15 dag żółtego sera
1 cebula pokrojona w kostkę
20 dag pieczarek
1 papryka
pęczek natki pietruszki
przyprawa do pizzy
sól
pieprz

Wykonanie:

Z wody, drożdży, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej sporządzić ciasto, a następnie dodać pokrojone warzywa i starty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju jak placki ziemniaczane. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe :)
    http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super, na pewno bym je polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł czad :) pozdrawiam i zapraszam, dania na grilla czekają ;) http://www.zgrilla.pl/pijany-kurczak-opasany-boczkiem/

    OdpowiedzUsuń