środa, 10 lipca 2013

Dżem z czereśniami i wiśniówką


Jeszcze jeden przepis z udziałem truskawek. Jest to fajne połączenie czereśni i truskawek a koloru i wyrafinowanego smaku dodaje nam wiśniówka.





Składniki:

50 dag truskawek
50 dag czereśni
cukier żelujący 2:1
4 łyżki wiśniówki


Wykonanie:

Owoce umyć. Truskawki odszypułkować, czereśnie przekroić na połówki i wyjąć pestki. Owoce włożyć do garnka, zasypać cukrem żelującym i wymieszać. Od razu zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować 3 minuty, zestawić. Wlać wiśniówkę i mieszać do zaniku piany. Wkładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do góry dnem.
Smacznego!




Owoce z sadu i dzialki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz