niedziela, 10 lutego 2013

Super tort

Kolejnym moim osiągnięciem kulinarnym:) a raczej cukierniczym był tort. Poproszono mnie o upieczenie tortu urodzinowego. Długo zastanawiałam się który przepis wykorzystać tym razem. Z pomocą przyszła mi siostra. Przeglądając u znajomej książeczkę z przepisami zainteresowała się pewnym z nich. Więc ja też skorzystałam z owego pomysłu. Samo pieczenie nie jest zbyt skomplikowane, jedynie wykończenie pochłania trochę czasu, szczególnie jak się nie ma odpowiednich umiejętności. Od degustatorów wiem że był bardzo smaczny.


Biszkopty kakaowe:
8 jaj
8 łyżek cukru
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek mąki krupczatki
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Białka oddzielić od żółtek i ubić utrwalając cukrem. Następnie dodać żółtka. Do ubitych jajek dodać kakao wymieszane wraz z proszkiem i mąkami i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do dwóch tortownic jednakowej wielkości. 
3 paczki okrągłych biszkoptów przełożyć marmoladą i ułożyć na ciastach kakaowych lekko dociskając.
Upiec.

Biszkopt jasny:  
                                                              
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny wykonać tak samo jak biszkopt ciemny i upiec w tej samej tortownicy.

Masa zielona:

1 litr pysia zielonego
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
Z podanych składników ugotować budyń, przestudzić i wylać na ciasta ciemne. Całkowicie wystudzić.

Masa serowo-brzoskwiniowa:

1/2 litra śmietany 30%
50 dag serka waniliowego
1,5 łyżki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń

dodatkowo:
3 różnokolorowe galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance wody

Śmietanę ubić dodać ser, cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać. Masę podzielić na 2 części.
W jasnym biszkopcie literatką powycinać dziury.

Składać: 
Na pierwszy biszkopt ciemny nałożyć połowę masy serowej, na masę położyć biszkopt jasny w każdą wyciętą dziurę włożyć winogrono i zalać innym kolorem tężejącej galaretki, następnie wyłożyć drugą połowę masy serowej i całość przyłożyć ciemnym biszkoptem zielonym na masę serową.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz